13 mei 2024

Kaat Vrancken & Yvonne Jagtenberg – Drie katten op een rij

De combinatie leren lezen, tijgerlezen en dieren is altijd goed. Tel daarbij op Vrancken en Jagtenberg en een kind leest. Een nieuwsgierige kleuter naar letters zelfs al. De frisse uitstraling van appeltjesgroen, mandarijntjesoranje met ijswit en toefjes citroengeel doen de rest.

Het kleine verhaal is bij een eerste blik niet diepgaand. Dat denk je misschien. Constateer dan dat je een tijgerlezen in handen hebt, gemaakt door twee klinkende namen in kinderboekenland.
Het begint al op het titelblad. Daar zie je de drie katten in een mand van groot naar klein én samen. Wat is samen, voorzetsels en tegenstellingen of overtreffende trap kun je hiermee al bespreken.

De eerste bladzijde geeft de naam ‘Noor’. Wie is dat? Waarom is de vis weg als er ‘slik’ staat? Wat gebeurt er en waarom kan een kat dan blij zijn en likt het de poot af na het eten?

Op de volgende bladzijden evenveel vragen, komen er kleuren en vormen bij. Intussen wordt de kleinere tekening van de vissengraat in de tekst verwerkt en dat met veelal eenlettergrepige woorden. Tellen kunnen de jongsten ook en daarbij kennis nemen van basisemoties. En Noor? Die wil graag katten in huis. Maar wat wil haar mam? Weet haar mam hoe leuk en lief katten zijn? En wat hebben die katten allemaal al gegeten, weet zij dat? Noor wel!

Een glimlach heb je vanzelf bij het zien van de geweldige Jagtenbergkatten op een rij, eigenwijs in kleuren die lekker anders zijn dan gewoon. Maar echt, eten zij óók ijs :-)? Het is genieten van ‘Drie katten op een rij’, je sluit ze vanzelf in je hart.

Dit tijgerlezendeel kun je lenen in de bibliotheek of tweedehands zoeken. Helaas niet meer nieuw te bestellen. Heel misschien nog in een boekhandel op voorraad.
Deze is ook tweedehands, zie je hoe leuk een jonge lezer namen heeft geschreven op de eerste bladzijden? Vast de namen van de eigen katten. O ja, er is ook nog een knutselopdracht toegevoegd aan dit leuke leerrijke beginnende lezersverhaal. Juist of ook voor kleuters!

Kaat Vrancken, Drie katten op een rij, illustrator Yvonne Jagtenberg, Querido, 2017, 48 blz., 9789045121246

Eén gedachte over “Kaat Vrancken & Yvonne Jagtenberg – Drie katten op een rij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *