Ronddwalen in een onbekende stad tijdens een vakantie. Even een kerkje binnenlopen, een kathedraal. Je verwonderen aan de complexe bouw, de hoge glas-in-lood ramen waardoor het zonlicht wordt gefilterd, de enorme bogen, de kolossale pilaren en je dan realiseren dat deze bouwwerken eeuwenoud zijn. Hoe dan? En dat zonder de hedendaagse techniek.
In de heruitgave van dit interessante historische jeugdboek kom je hierover veel te weten. Als eerste zie je een tekening met plattegrond die de fictieve woonplaats Trichterbosch van hoofdpersonage Thies en ook Mette inzichtelijk maakt. Op één van de eerste bladzijden lees je wat Thies’ vader, de bouwmeester van de kathedraal in aanbouw, vaak zegt: ‘Het wordt een feest van licht, met wel honderd hoge spitse ramen die het daglicht als water laten binnenstromen. De duivel slaat ervan op de vlucht, want zoiets heeft hij nog nooit gezien.’
Tijdens zijn les bij de broeders gaan gedachten aan deze uitspraak en over de vanzelfsprekendheid van opvolging van beroep meer in Thies’ hoofd om dan dat hij oplet hoe hij letters schrijft op perkament. Juist hij, wordt er smalend opgemerkt, het zoontje van de bouwmeester heeft een andere positie. Niet altijd leuk want hij is niet vrij om te kiezen in met wie hij omgaat. En zeker niet met mensen met een beperking. Verhalen, bijgeloof en de duivel speelden een rol in de Middeleeuwen.
Toch ontstaat er een warme vriendschap tussen Thies en de blinde opmerkzame Mette. Hij ontmoet haar nadat hij door de broeder na het schrijfdebacle eruit is gestuurd en Thies niet direct naar huis durft.
Haar vader werkt in een andere positie ook op de bouwplaats. Thies leidt Mette er op een dag rond. Hij vertelt waardoor zij de kathedraal-in-aanbouw kan ‘zien’, voelen en ervaren.
Een verhaal over vriendschap tussen twee tieners van verschillende afkomst in een tijd waarin je toekomst daardoor vast lag, over de strijd m.b.t. de bouw van de kathedraal. Een op momenten spannend avontuur waarin je leert over je eigen geschiedenis in omgeving en taal.
De uitleg van vroeger gebruikte voorwerpen of gebruiken als perkament, ellekoord, meekrap, poortwachten of volmolen zijn soepel verweven in de tekst terwijl je geen enkel moment de liefdevolle vriendschap tussen Thies en Mette als oubollig ervaart. Het lijken kinderen van nu met alle herkenbare emoties. Een tijd waarin ook intriges, eigengewin, protesten en onteigening niet vreemd waren. Of uitzien naar een volgende naamdag, bijv. Het Mariaspektakel. En wist je dat zout toen duur was? En wat is de rol van een ‘provisor’?
Jacques Vriens, Strijd om de kathedraal, Van Holkema en Warendorf, 2012, filmeditie 2022, 160 blz., 9789000381173
Eén gedachte over “Jacques Vriens – Strijd om de kathedraal”