20 april 2024

Suzanne Wouda – Sabel

Hoe houdt een kind zich staande in een niet te begrijpen wereld? is een gedachte die vaak bovenkomt als je verhalen leest m.b.t. de Tweede Wereldoorlog.

Sabel is een bijzonder mooi geschreven verhaal door de ogen van Max. Zijn trouwe kattenvriend Sabel is een bepalende factor in deze schrijnende periode van beperkingen, onderduiken, kamp en transport. Je gelooft werkelijk dat Sabel bij hem is in het kamp.

Bijzonder: ‘het stapeltje valt in gele sterren uiteen. etc.’ Of: ‘Maar wat een concentratiekamp is…’ Het is aan te bevelen om zelf te lezen hoe de gedachtegang van Max gaat dan er uitgebreid over te vertellen. Er worden vele aspecten aangehaald in dit relatief dunne boek, maar er staat geen woord teveel of te weinig in. Het is naar mijn idee prijswaardig. (aanvulling: 20 juni 2018 ontving Suzanne Wouda hiervoor een zilveren griffel!)

Samenvatting:
‘Sabel is het verhaal van Max, een jongen die tijdens de Duitse bezetting van Nederland samen met zijn familie wordt opgepakt en in Kamp Vught belandt. Hij heeft daar één houvast: de rode kater Sabel. Door de ogen van Max zien wij de wereld om hem heen steeds kleiner worden. Hij klampt zich vast aan kleine, alledaagse zaken en datgene wat hem vertrouwd is. Suzanne Wouda schreef een aangrijpend boek over de deportatie van Joodse kinderen in de jaren 1942-1943, die uiteindelijk resulteerde in de verschrikkelijke kindertransporten van juni 1943.’

Een verhaal dat je bijblijft en in tegenstelling tot vele andere kinder- en jeugdboeken m.b.t. dit onderwerp geen hoopvol, maar helaas wel het vaak realistische schrijnende einde. Goede toevoeging is de verklarende woordenlijst achterin. Passend bij verschillende deelonderwerpen van een WOII-project en m.n. bij kampen in Nederland. Voor de goede lezer vanaf 11 jaar en vooral als voorleesboek op te pakken om passages te bespreken. Sabel neemt een bijzondere plaats in.

Suzanne Wouda, Sabel, Hoogland & Van Klaveren, 2017, 112 blz., 9789089672452

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *