5 maart 2024

Janneke Schotveld – Meer avonturen van de dappere ridster

Het was nog heel vroeg toen de ridster wakker werd. Ze keek naast zich en glimlachte. Daar lag haar prins Maximilliaan, die nu koning was.

De ridster in een kasteel, een Max als koning en een kok die voor haar kookt. Wie nu verwacht dat ze een stereotiepe prinses of koningin is, heeft het mis. Ze heeft de wachters de poort uitgebonjourd, het is nog steeds ‘krijg nou roest’, verliezen wil ze niet en ze tuft er op los. In haar nieuwe woonomgeving gaat ze weer op route en ontdekt wijken en parken waar ridsterhulp nodig is.

In de ene wijk staan grotendeels kleine huizen want de bewoners uit die beroepsgroepen kunnen iets groters niet betalen. Ze ontmoet juf Aagje waardoor ze een klas een ochtend een lesje leert, maar ook de directeur die moeilijk doet over vervanging en een invalpool. Intussen komt de workshop zwaardvechten weer van pas.
In een andere wijk vindt ze een 100-jarige die een feestje met burgmeester en rimpelhoofd in de krant kan missen als kiespijn. Dat laatste kom je tegen in een ontmoeting met iemand die zomaar met van alles smijt en tegen wie zonder gesprek het leger ingezet wordt.

Of in die straat waar een ‘pijpenla’ als boekwinkel is gevestigd, zoekt de dappere ridster Fietje uit de Fuchsiastraat weer op. Want lezen doet ze graag en laat even duidelijk blijken dat het door de volwassenen komt dat er meer filmpjes worden gekeken dan dat er rust is om een boek te lezen.

Kinderen helpen door troosten of een simpele oplossing bieden kan de ridster als geen ander. Een kwijtgeraakte beer i.p.v. een leeuw in de tram, je voor een moment een superheld laten voelen of toch de supertofste spreekbeurt laten houden bij de meester die de vriendin van de kok heeft afgetroggeld. En weet ook dat dieren belangrijk zijn maar niet als mensen laten rondlopen.

Een bundel los te lezen verhalen waarin soepel van het ene onderwerp geswitcht wordt naar het andere. Onderwerpen die dicht bij de actualiteit liggen zoals prikangst, lage lonen, klimaat, daklozen of de meer reguliere onderwerpen in kinderverhalen zoals spreekbeurt- of kapperangst, liefdesverdriet, kwijtgeraakte lieverds en pesten. Door één pagina kan er zomaar een interessant gesprek ontstaan en stof opgepakt worden voor een sociaalemotionele ervaring of les.

Als volwassene blijft het voorlezen genieten doordat er altijd een verrassend-glimlachend-nadenkend-raak element vlotjes in is verwerkt en iedereen erbij hoort. En dat in pakweg zes bladzijden per verhaal. Denk daarbij aan de smijtende reus waarmee eerst het gesprek moet worden aangegaan voordat militair wordt ingegrepen, de vele verwerkte boektitels, dat je duidelijk moet zijn in je bewoording en respect mag hebben voor autoriteit, ouderen zelf kunnen beslissen of heel duidelijk: koop lokaal bij je boekhandel.

Zonder de mooie illustraties van Milja Praagman geen ridster. Daar heb je geen zesde zintuig voor nodig. Van paginagroot tot diepte en kleine hoofdstukornamenten is alles met aandacht en zorg omgeven. Afgestemd op verhaal en in kleur. Accenten zie je terug in diverse verhalen of schutblad. Een grappige is de bloem in het park of een glimlach bij de ophangmogelijkheid van een zwaard. Een heel mooie is een blauwe beer en niet de geijkte bruine. Intussen zie je dat een ontwikkeling in het leven van de ridster feilloos in de illustraties is meegenomen, mochten de vingerwijzingen in de tekst niet zijn opgemerkt. Welk personage zou een volgende keer op de stang meeliften of aanhangen?

Een warm pleidooi voor het voorlezen met erin vele verwerkte maatschappelijke thema’s en emoties maakt deze ‘Meer avonturen van de dappere ridster’ met alle terugkerende uitspraken wederom een zalige vlotlezende aanrader. Voor iedereen, ook voor koningen die als gewone mensen naar de kapper gaan en nog meer weet ook Jip uit ‘Een bange superheld’ te vertellen. Inclusief tips en test. Altijd wat te doen!

Janneke Schotveld, Meer avonturen van de dappere ridster, illustrator Milja Praagman, Van Holkema & Warendorf, 2022, 86 blz., 9789000379095

Eén gedachte over “Janneke Schotveld – Meer avonturen van de dappere ridster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *