9 maart 2024

Jan de Kinder – Olifant ondersteboven

Vriendschap is een veelvoorkomend thema in prentenboeken. Emoties zijn dat ook. Soms tref je er onverwachts één die net dát anders is, dát gevoel bij je teweegbrengt dat je raakt. Gewoon omdat iedereen wel eens ‘ondersteboven’ is. Soms verklaarbaar, soms niet.

De grote olifant zit verstopt. Het kleine konijn zoekt zijn vriend. Zijn beste vriend zelfs. Het sippe snoet van Olifant kiert door de takkenbos, waarvan Konijn denkt dat het hem belemmert om te komen spelen. Ik ben ondersteboven,’ fluistert Olifant’ – ‘Ik ben verdrietig.

Konijn herkent het gevoel. Hij blijft dan in bed liggen en biedt aan voor Olifant een laken te halen. Wat gemompel laat Konijn schommelend bewegen op een plank en intussen jonglerend met een speciaal geplukt boeket om zijn grijze vriend op te vrolijken. Het ‘nah’ en ‘pfft’ blijft aanhouden. De trukendoos gaat verder open: van taart bakken tot muziek maken en allerlei acrobatische toeren uithalen voor het ondersteboven snoet van Olifant. Tot Konijn ineens de simpele oplossing te pakken heeft: samen ondersteboven staan.

In de illustraties is naast vriendschap en verdriet een andere thema verwerkt: circus. In doordachte prentenboeken zijn er weinig details die er niet toedoen. Konijn draagt niet zomaar een rood jasje met gele accenten. De terugkerende vogels, ook twee aan twee, vertellen mede het verhaal. De vorm van de bal zie je in herhaling langskomen. De vogels zie je op de laatste fantastische plaat juist niet terug, natuurlijk met reden als de dag teneinde is.

Een prachtig prentenboek in enkele kleuren met een fijne voorleestekst in veelal dialoog waarbij uiting in mimiek goed mogelijk is. Ieder dagdeel kent een eigen nuance waardoor koelte en warmte tot de stilte van de avond wordt ervaren. De bijna onbeweeglijke olifant laat door een enkele oogopslag moedeloosheid of een schrikreactie zien. Het konijn met alle beweeglijkheid en opmonterende pogingen geeft een warm gevoel en humor. Een echte vriend doet gewoon alles tot de ander zich weer beter voelt en is er altijd voor je en wat is er fijner om te horen: In mijn armen is er veel plaats.

Een prentenboek dat je op ieder moment uit de kast wilt kunnen nemen of zoals deze in de bibliotheek kunnen lenen. Om even de ander een hart onder de riem te steken, te laten ervaren dat een vriend er altijd voor je is of bij een verdrietig moment thuis of in de kring de glimlach op een snoetje terug te toveren. Misschien samen de dag rustig en liefdevol afsluiten.

Bij de diverse circuskunsten neem je linksboven een rekstok waar naast de andere jongleerattributen. Deze trapeze is een wezenlijk onderdeel in de familievoorstelling van ‘Olifant ondersteboven’ die in het najaar 2023 vervolg heeft. Jan de Kinder tekent  live, Marth de Kinder doet ‘iets’ met deze trapeze als in een circus.

Enkele tips: toneelspel, thema circus, olifanten tekenen (geweldige voorbeelden), emoties ontdekken in de illustraties en de vraag hoe jij iemand die verdrietig is weer blij maakt. Hoeveel moet jij daarvoor doen? Onthoud: doorzetten heeft resultaat! Gewoonweg een heel fijne mooie aanrader die je nodig hebt, net als een echte vriend om samen liefdevol ondersteboven te zijn.

Jan de Kinder, Olifant ondersteboven, De Eenhoorn, 2022, 40 blz., 9789462916760

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *