8 maart 2024

Jef Aerts – De nacht van Ronke

”s Nachts smaakt de lucht fris en soms een beetje zoet, net als een kiwi. En gouden kiwi’s vind ik de lekkerste. Mijn nacht is een gouden kiwi met ontelbaar veel pitjes als sterren erin.’

Dit citaat is het antwoord op de vraag of het voor Ronke ook altijd donker is alsof het nacht is. Ronke kan niet zien. Ze is naar een sterrenkamp gebracht. Liever was ze naar een atletiekkamp gegaan. Ze wil hardlopen, vrij. Ooit deed ze dat aan het strand. Eén keer. Ze kwam in aanraking met een klein kind waarvan de moeder toen zei: ‘Dat meisje kan er ook niks aan doen dat ze zo is.’ Dat laatste: dat ze zo is.

Sindsdien rent Ronke in haar verbeelding. Met roze loopschoenen aan. Ze voelt, ze ‘ziet’, ze proeft, ze hoort, ze ruikt, ze hijgt, ze rent tot Nouri haar buddy tijdens dit kamp opmerkt: ‘Je rent in je eigen hoofd!’ ‘Je doet maar alsof.’
Nouri bedenkt een plan om écht te rennen. Intussen is hijzelf druk met een spel op zijn telefoon. Hij communiceert met Stardust via Google translate. Er ontstaat een vriendschappelijke band tussen Ronke en Nouri. Beiden blijken een eigen reden te hebben om eropuit te rennen.

In een goed gevormd en ingeleefd verhaal lees je met diverse mooie symboliek over de donkere doch rijke zintuiglijke wereld van Ronke. Daarbij wordt er enige kennis gegeven over astronomie en leer je welke van de Zeven Zussen, de Pleiaden, niet op Aarde te zien zijn. Je leest over wetenschap maar ‘Sterrenkunde zonder fantasie bestaat niet.’ Eerst verbeelding en dan bewijsmateriaal.

Een aantal keer wordt aangehaald dat je in communiceren met onbekenden op het net voorzichtig moet zijn. Als volwassene zie je vrij snel wat de doel van het spel is. Dit stukje verhaallijn is juist voor de doelgroep wèl spannend. Je zal maar in het donker op de hei zijn, of een verlaten vliegbasis.

O.a. nacht en tijd hebben meerdere betekenissen. Op het eind is het háár nacht, racen tegen de klok.
Fantasie, moed, vriendschap, emotie, sfeer en vooral rijke zinnen met tegenstellingen en woordenschat. Het inlevingsvermogen m.b.t. een niet-ziende is bijzonder getroffen. Fijne aanrader.
Door korte hoofdstukken en herhaling vanaf ong. 9 jr.

Jef Aerts, De nacht van Romke, illustrator Marit Törnqvist, Querido, 2021, 123 blz., 9789045125251 

Onthoudzinnen:
‘- Als je rent verzin je een verhaal. Iedere stap is een woord, ieder baantje is een zin, achter iedere bocht schuilt een avontuur. En voor je het weet ren je jezelf een andere wereld in.’
– ”s Nachts sluipen verhalen uit het donker op je af. Ze omsingelen je. Ze gonzen om je heen. ‘s Nachts zijn verhalen op hun best.’
– ‘Rennen is een soort van vliegen, dacht ik. Rennen is vliegen voor mensen. Maar dan met je voeten op de grond.’
Motto:
– ‘Verzinnen is zoiets als aanraken, horen of zien, maar dan in je hoofd. Fantasie is een zintuig, weet je nog? Je zoveelste zintuig. En dus kan jij het ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *