9 mei 2024

Colas Gutman – Stinkhond is jarig

Inmiddels het zevende deel over Stinkhond en zijn vriend Plattekat. De titel doet vermoeden dat zijn verjaardag wordt gevierd. Dat is ten dele waar, want wanneer is de verjaardag van deze zwerfhond? En hoe vier je een verjaardag in een vuilnisemmer? Of nog belangrijker: wie en hoe nodig je uit? Stinkhond zou zijn mama willen uitnodigen, maar wie en waar is zijn familie?

Veel vragen, gedachten en gevoelens. Toch denkt Stinkhond daarover niet al te zwaar. In het eerste deel kun je al lezen dat hij niet zo slim en mooi is maar wel lief en positief. Zijn vriend Plattekat helpt hem met alles.

Karton van pizzadozen worden voor de uitnodigingen gebruikt. De datum is gewoon een zondag want dan worden simpelweg verjaardagen gevierd. Allerlei dieren en mensen met een verhaal uit de buurt komen op het feestje. Er worden spelletjes gespeeld die herkenbare elementen zullen hebben van kinderfeestjes. Met één van de feestvierders, Aagje Nederlaagje, heeft Stinkhond een overeenkomst.

Een verhaal voor jonge lezers waarbij wel enige leeservaring gewenst is door de soms absurde situaties en de gelaagde humor. Het is aan te bevelen om eerst andere delen te lezen voor bijv. herkenning van de personages.

De illustraties van Marc Boutavant zijn grappig, dan weer mooi of aanvullend ter verduidelijking van het verhaal. Ook nu is de vertaling van de hand van Sylvia Vanden Heede.
De vormgeving met herkenbaar omslag, een duidelijke bladspiegel en een groot lettertype is weer prima. Dit deel met de vele verschillende emoties en situaties is voor lezers vanaf ong. 8 jaar. Het verhaal is wat moeilijker door alle onderwerpen en de woordkeuze waardoor het op punten wat stroever kan lijken te lopen voor de jonge lezer.

Zou de grootste wens van Stinkhond uitkomen? Spoiler: het loopt goed af. Dit verhaal kan een mooie aanleiding zijn om het thema familie en afkomst in de klas te bespreken. En daarna ook een echt feestje vieren met de mensen om je heen die er wel zijn!

Cole Gutman, Stinkhond is jarig, illustrator Marc Boutavant, vertaler Sylvia Vanden Heede, Lannoo, 2021, 88 blz., 9789401468145 

Eén gedachte over “Colas Gutman – Stinkhond is jarig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *