9 maart 2024

John Banville – Sneeuw

Een literaire thrillerroman.
De sfeer: detectives als Morse en Frost. Of om het bij boekpersonages te houden: Maigret en Poirot.

De setting: het Ierland in de jaren ’50 en uitstapjes naar zowel een decennium eerder en later. Het verdeelde Ierland door katholiek en protestants geloof.

De proloog bevat de scène waarin een priester wordt vermoord. Hoofdstuk één geeft een schets hoe deze pastoor Tom erbij ligt in een landhuis van een protestantse familie met aanzien. De ruimte: een bibliotheek.

Een associatie met Christie en het spel Cluedo volgt. Er is inderdaad een bijzondere zaak op te lossen. De inspecteur St John Strafford arriveert uit Dublin. Er is sneeuw, veel sneeuw en kou. Niet iedereen praat. Er is tegenwerking. Er is een assistent Jenkins. Veel nieuwsgierigen met evenzoveel gespreksstof.

Doordat de priester iets mist, de tijd, de omgeving en de moord in de doofpot moet worden gestopt, krijg je als lezer vrij snel een vermoeden wat de oorzaak of aanleiding zal kunnen zijn van de moord.

De opbouw is goed, een vlotlezend proza en gedetailleerde informatie met soms veel gedachten aan bijzaken die overigens wel een tijdsbeeld geven. De vele gedachten laten je soms afdwalen, wat scannend lezen en het boek even wegleggen. Vooral als je dit met 30 gr. in de zon wil lezen, wachten tot december zo tegen de kersttijd – of als er sneeuw ligt, veel sneeuw – laat je beter in de sfeer doorlezen. Een wat minder beschrijvend verhaal zoals van Simenon kan tenslotte een persoonlijke voorkeur zijn.

Het boek is niet alleen een detective. Het stelt ook het seksueel misbruik aan de orde van o.a. misdienaars of jongens in weeshuizen en het ‘heropvoeden’ van jonge meisjes bij de nonnen.

En als je denkt dat het mysterie ondanks alle tegenwerking is ontrafeld, komt er een laatste hoofdstuk. Een kennismaking met Banville dat ook nieuwsgierig maakt naar een volgende.

John Banville, Sneeuw, Querido, 2021, 352 blz., 9789021422886

Samenvatting

Na de ontdekking van een lijk van een zeer gerespecteerde pastor in Ballyglass House – het grote landhuis waar de geheimzinnige, aristocratische familie Osborne woont – wordt inspecteur St John Strafford er vanuit Dublin heen gestuurd om de zaak uit te zoeken. Van alle kanten wordt Strafford tegengewerkt, maar vastberaden zet hij de jacht op de moordenaar voort. Terwijl de sneeuw blijft vallen over dit steeds groter wordende mysterie, zijn de mensen van Ballyglass vastberaden om hun geheimen te bewaren.
Sneeuw is een klassieke thriller: intelligent, ontregelend en nostalgisch. John Banville schrijft, als altijd, onberispelijk en scherpzinnig proza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *