5 maart 2024

Joukje Akveld & Myriam Berenschot – De bal

Met een eerste blik weet je vaak of een boek goed is. De ‘De bal’ in de categorie ‘kartonboeken’ is een sprekend voorbeeld.
De rode stip met de kleuren geel en paars op een witte achtergrond valt op. Een korte titel die een kind van de beoogde doelgroep kan uitspreken, het voorwerp kan herkennen en vooral de serieuze aandacht die aan vormgeving is besteed.

Met een minimum aan woorden en treffende illustraties wordt een compleet verhaal in emoties verteld. Per twee bladzijden één woord: de emotie die op die spread wordt verbeeld. Het jongetje wordt zonder uitzondering met een direct te herkennen blik afgebeeld. Ook zijn hondje leeft in alle gebeurtenissen mee.

Het verhaal begint op het omslag. Een peuter wordt blij van een voorbijkomende bal. De volwassene trekt hem haastig mee waarna er wel tijd is om een gele hond te aaien. De peuter ziet met jaloerse blik een groepje kinderen met dezelfde rode bal spelen. Verrast is de peuter als hij bij de lunch ook een rode bal krijgt die een gele doos komt. Direct naar buiten om te gooien, schieten, koppen; helaas een teleurstellend resultaat. Alleen is het niet zo leuk of lukt het niet. Hij is boos. Zo boos dat hij met een flinke trap de bal over de boom schiet. Dat is toch wel erg leuk! Trots op zichzelf verschijnt er voor even een glimlach. Schrik is de volgende emotie die op zijn gezichtje verschijnt. Er staat ook een huis. Bang rent hij weg als hij glasgerinkel hoort. Verdrietig kruipt hij weg in bed met zijn paarse knuffel om vervolgens opgelucht adem te halen en er een voorzichtige glimlach verschijnt: een dame komt zijn bal terugbrengen! Op de actie volgt een onverwachte positieve reactie.

Drie basiskleuren in oliepastel en inkt met een enkel kleuraccent. In wat lijkt een simpele lijn is beweging en richting in een illustratie aangebracht. Niet alleen in mimiek maar ook in houding is moedeloosheid, verwachting en intens verdriet af te lezen. Door enkele details kunnen vragen worden gesteld waar een scène zich afspeelt of weet de goede kijker waarom de peuter deze dag een bal kreeg.

Eén voorwerp, één peuter en tien woorden, gezet in exact de juiste volgorde, zijn de basis voor dit doordachte concept. Een boek met een echt verhaal waardoor interactie ontstaat. Een ontzettend leuk en goed boek, een prachtige aanrader.
Leesplezier en kunst gaan samen, óók in een ‘kartonboek’: een echt boek voor de lezers van straks!

Joukje Akveld, De bal, Illustrator Myriam Berenschot, Gottmer, 2022, 20 blz., 9789025776503

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *