9 maart 2024

Marloes Morshuis – De geest van het Besiendershuis

Maar verhalen zijn net paddenstoelen. Soms lijken ze verdwenen, maar onder de grond woekeren ze altijd door. En op herfstige dagen, als de nevel in de straten hangt en het donker het licht verjaagt, kunnen ze zomaar weer opduiken…

Een verhaal om even in te verdwijnen en in één keer uit te lezen. Een verhaal om voor te lezen bij een kampvuur, beetje mist, de avond die valt en wat griezelen. Heerlijk. Geschiedenis vermengt met fictie.

Het Besiendershuis uit ong. 1525 kun je mogelijk vanaf de Waalbrug zien staan. Wie weet zag ik het die middag op weg naar een boekpresentatie in Nijmegen van een ander jeugdboek. Niet veel later kwam dit verhaal in huis, eerst opgezocht wat een besiender is. Iemand die tol heft, logisch gezien locatie aan de rivier en ligging van de stad.

Zes kinderen hangen ‘s avonds wat rond, vertellen sterke verhalen, beetje stoer doen en eigenlijk niet geloven wat één van hen beweert: ‘Drie vrouwen in witte jurken. Achter de ramen van het Besiendershuis.‘ Ze bonken op de ramen, hebben wilde haren, gescheurde jurken, ach ze is maar gekke Saar. Ze dagen elkaar uit, tikken een ruitje in, ze gaan even filmen zeggen ze en dan viral. Wat een hit zal dat zijn. Ze gaan naar binnen. Het kraakt. Ze zien een bijzonder meisje. En dan?

Eer je het verleden, dan leef je weer in het heden.‘ Ze verdwijnen ieder in een ander tijdvak met daarin een gebeurtenis uit de Nijmeegse geschiedenis. Ze worden meegenomen in een verhaal waarbij een keuze moet worden gemaakt. Ze krijgen alle zes één kans van de Geest van het Besiendershuis.

De jaren 70 met de Bataafse opstand, de Lakenhal in 1545 en komt Moenen tegen, maar ook hoe ‘leuk’, Mariken, zit je weer bij de literatuurles Nederlands. In 1636 heerst de pest, heb je te maken met de Spaanse Oorlog en lees je over pestmeester Van Diemerbroeck. Daarna een paar eeuwen later lees je over de Duitse zusters Ursilinen. Een sprong naar WOII als het bombardement van Nijmegen heeft plaatsgevonden en het huis nogmaals in het verhaal terugkomt. De reeks wordt afgesloten met de krakersacties in de jaren ’80.

Korte verhalen, je leert van alles, spannend en vlot geschreven. Eigenlijk wil je meer weten, wil je naar Nijmegen. Met een beetje fantasie ga je misschien een geest vangen in het Besiendershuis. Leerzaam is het ook nog.

Marloes Morshuis, De geest van het Besiendershuis, Lemniscaat, 2022, 119 blz., 9789047715153 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *