Een avonturenverhaal met actualiteit, ontdekken, overleven en interessante feiten.
Het omslag van het tweede vertaalde boek van Katherine Rundell nodigt uit om heerlijk te gaan lezen.
Vier kinderen onderweg in een vliegtuigje naar een bestemming het Amazonegebied. Ze vliegen boven de jungle als ineens de piloot een hartaanval krijgt en ze neerstorten.
De kinderen overleven de crash, maar hoe komen ze in de bewoonde wereld, waar is er hulp, hoe komen ze aan eten en drinken, waar moeten ze slapen in het regenwoud?
De kans op redding wordt elke dag kleiner, maar dan vinden ze een kaart waarop een X staat, wat betekent die? Ze zijn dus niet de eersten op deze plek in het woud. Ze bouwen een vlot, verzamelen voedsel (larven!), ze krijgen hoop.
Fred, Con, Lila en haar broertje Max leren elkaar steeds beter kennen. Ze gaan op weg, op expeditie over een onbekende rivier. Niemand weet waar ze heen gaan en stuiten op allerlei onverwachte situaties. Ze komen iemand tegen die hen allerlei leert om te overleven maar hen daar eigenlijk helemaal niet wil zien.
Het is de mens die het einde van dit alles bewerkstelligt. – Ze heeft bescherming nodig.
Wie wil weten of dit viertal ongeschonden uit deze bijzondere, voor iedereen belangrijke jungle komt, en vooral hoe zij kunnen overleven, heeft hieraan een mooi leesboek!
Rundell heeft een fijne en beeldende schrijfstijl, je loopt zelf rond in het woud over glibberige paadjes, je ziet de rode mieren, vogelspinnen of geniet van het luiaardaapje. Voor sommige lezers zal het eerste deel wat trager lezen, totdat je er een atlas of informatief boek over het regenwoud bijneemt. Dan ontdek je wat de schrijfster je goed gedocumenteerd allemaal vertelt, hetzelfde dat de kinderen ontdekken over dieren en de Amazonevegetatie. De kinderen leren niet alleen hoe ze bijv. iets te drinken kunnen vinden of zich te beschermen tegen bepaalde dieren en te overleven, maar ook leren ze zichzelf kennen en hun grenzen te verleggen. Ze worden inventiever en begripvoller dan ze ooit waren.
De ontdekkingsreiziger valt op door de prachtige kleurrijke omslag, maar ook het binnenwerk is zeer verzorgd en bevat mooie passende tekeningen. Boven ieder hoofdstuk staat een passende illustratie en het heeft een duidelijke bladspiegel.
Dit is niet zomaar een verhaal over vier kinderen die overleven in de wildernis. Dit is een bijzonder jeugdboek over doorzetten, samenwerken, emoties, onderzoeken, zorgen voor de kwetsbare natuur, maar ook voor elkaar. Een verhaal waarvan de lezer lange tijd niet weet hoe het afloopt, een boek waarin de goede grage lezer vanaf 10 jaar zal verdwijnen om ‘De ontdekkingsreiziger’ te ontmoeten en rijker vol gedachten zal uitkomen.
Ieder mens op deze aarde is een ontdekkingsreiziger. Ontdekken is niets anders dan met aandacht kijken. AANDACHT, met hoofdletters. Dat is wat de wereld van je vraagt.
Katherine Rundell, De ontdekkingsreiziger, illustrator Hannah Horn, vertaler Jenny de Jonge, Luitingh-Sijthoff, 2019, 288 blz., 9789024580941