9 maart 2024

Koos Meinderts – Stork

Je zal maar met verdiend pensioen zijn en weer worden ingevlogen in het werkproces. Een ramp zorgt voor bijzondere situaties. Dat overkomt Stork ook, de grote witte vogel met zwarte vleugelranden en hier en daar wat rood, een ooievaar dus. Er zijn tal van bestellingen negen maanden na het een tijdlang verplicht binnenblijven en de centrale alias bezorgdienst van baby’s heeft het uitermate druk.

Stork krijgt een baby toebedeeld van ‘Eiber & Co’, de Ooievaarscentrale, en wordt op route gestuurd.
Hij is het vliegen niet verleerd. Zijn ‘geheugenkaartje’ is helaas wel wat aangetast. Waar moest hij toch zijn met het inmiddels huilende meisje? Een zoektocht langs verschillende adressen volgt.
Een knorrige mw. De Hondt, een koningspaar dat op een prins wacht, een bange wezel, een stel met een prikkende cactus of een adres waar ze liever een jaartje geen baby zien. Uiteindelijk heeft Stork geluk, hij vindt een paar dat al véél langer geleden dan de Grote Ramp een baby bestelde.

Een prentenboek waarin de illustraties zondermeer ook het verhaal vertellen. Er is veel te zien in detail op de sfeervolle mooie paginagrote platen. Een prachtig omslag in kleur en tekening waarop te zien is dat de ooievaars al met het ochtendgloren op pad worden gestuurd. De lamp aan de fabriek van ‘Eiber & Co’ brandt zelfs nog. Je ziet aan de knotwilgen dat het voorjaar is, ong. negen maanden na weer een lockdown. Iedere plaat heeft een grappig of mooi detail. Bijv. de letters op de pet van Stork, de gezichtsuitdrukkingen van de poezenmevrouw en de alsmaar washangende moeder Knijnenberg, de kinderbende tussen die weer al vieze was of het vastgetimmerde bordje met ‘afstand houden’. Het is werkelijk genieten. Vooral van de luchten die de sfeertekening geven van ochtend naar avond met een mooie horizon en contouren van bebouwing.

Verschillende gezinssamenstellingen en huishoudens komen voor. Veel, weinig of geen kinderen, maar ook twee papa’s of adoptiegezinnen waar huidskleur niet uitmaakt. Bij het gezin van Kofi is het kindje zeker welkom en willen het met alle liefde verzorgen, maar het moet naar het adres worden gebracht van de langst wachtende bestellers. Er is heerlijk gespeeld met taal in woordkeuze en met humor, waardoor het ook voor de voorlezer een feest is. Een prentenboek om cadeau te geven. Vanzelfsprekend ook bij een kraamfeest, aan de beschuit met muisjes is al gedacht. Heerlijk aan te raden prentenboek over en juist in deze tijd.  

Koos Meinderts, Stork, Illustrator Annette Fienieg, Hoogland & Van Klaveren, 2021, 32 blz., 9789089673497

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *