Een boek waarvan je bij het zien van het omslag weer direct weet waarover het verhaal gaat, zo één is ‘Didi’s schuld’. Een verhaal dat is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een pestverhaal dat van kwaad tot erger ging.
Didi is een gewoon meisje dat naar school gaat en ontzettend graag danslessen volgt. Ze beseft terdege dat ze goed haar best moet doen voor deze lessen en op haar dure dansschoenen moet letten, want thuis moet er zorgvuldig met geld worden omgegaan. Daarnaast heeft haar moeder sikkelcelanemie en verblijft daardoor regelmatig in het ziekenhuis. Didi maakt zich zorgen, voelt zich verantwoordelijk, plus dat een pestkop in de klas het op haar heeft gemunt. Ze wordt uitgemaakt voor dik en bespot om haar zogenaamde dikke neushoornneus. Ze wachten haar op onderweg naar huis of naar de dansles. Thuis zwijgt ze erover. Ze is angstig, slaapt niet goed en valt zelfs flauw.
Op school krijgt ze geen gehoor als ze zich iets laat ontvallen of zelfs niet als haar vader en oudere broer in gesprek gaan. Het zal haar eigen schuld zijn, ze lokt het gedrag van de pester en de meelopers uit. Eén docent heeft wel aandacht voor haar, maar kan onvoldoende uitrichten door de achtergrond van en de angst die er heerst ten aanzien van de familie van de pester. Zij helpt haar wel om in te zien dat zij het kind is en haar moeder de ouder.
Didi mist nog steeds haar overleden oma en doordat ze zich zo rot voelt, schrijft ze een stuk waaruit blijkt dat ze ook dood wil. Een broer ontdekt dit en gaat met een andere broer verhaal halen. Eén ervan heeft juist een mooie toekomst in het verschiet. De machtige familie spant een rechtszaak aan.
‘Val je flauw als je hart te hard klopt? Kun je er dóód aan gaan? Maar zou dat zo erg zijn? Dan is ze ervanaf. Nooit meer bang zijn op weg naar school. Niet meer die schaamte, en de angst om haar moeder. Geen neushoorn meer. Een engeltje tussen de engeltjes, of anders gewoon niets. Zwart. Wat een rust.’
Een indringend verhaal dat zich afspeelt in een grote stad over een onderwerp dat herkenbaar is voor velen maar waarover je niet makkelijk spreekt. Vanuit Didi’s perspectief lezen we over haar cultuur waarin familiebanden erg belangrijk zijn en waarin je zeker niet de vuile was buiten hangt maar waarin iedereen wel op hun manier voor elkaar opkomt. De emoties, de angst en de machteloosheid zijn voelbaar, de straattaal maakt het nog intenser.
Als je zo wordt gepest waardoor je denkt dat het jouw schuld is wat er allemaal gebeurt, is hulp vragen de enige oplossing. Nog beter is het dat je gezien wordt door iemand die in jou gelooft en daadwerkelijk helpt. Een blijvend aandachtspunt voor de maatschappij waarin de gepeste te snel als uitlokker dus schuldige wordt gezien.
Een realistisch vlot geschreven verhaal voor jongeren vanaf ongeveer 12/13 jaar. Een mooi meisje op het kleurrijke omslag met opvallende letters. Een meisje waarvan het zelfbeeld door een pester en meelopers totaal is verruïneerd. Haar gezondheid kwam in gevaar en haar leven had weinig tot geen waarde meer. Lees en bespreek het. Aanrader.
Lydia Rood, Didi’s schuld, Leopold, 2020, 144 blz., 9789025879495