6 maart 2024

Milja Praagman – Mooiste eerste woordjes

Wie een mooi cadeau zoekt voor de kraammand of voor het jongere kind heeft hier een prachtige tip: ‘Mooiste eerste woordjes’.

Bij een eerste blik zie je dat je kunst in handen hebt. Het vierkante boek is te openen door de verborgen magneetsluiting aan de zijkant. Je ontdekt een soort gebonden leporello met een veelheid aan kleuren en figuren. Een accordeonboekje.

In frisse heldere kleuren zijn te ontdekken objecten en dieren passend bij de beleefwereld van baby of peuter afgebeeld. Een aantal van de 32 figuren zullen in huis te herkennen zijn zoals de beker, de sok, de appel of de poes. Andere kom je buiten tegen bijv. op de kinderboerderij of onderweg. De fantastische kip en de bal zijn ook op het daarmee sterke omslag geprojecteerd. Ieder blad bevat een in het midden neergezet object, behalve één: die komt naar boven piepen. Van iedere twee naast elkaar liggende spreads zijn de kleuren evenwichtig op elkaar afgestemd. Alle gebruikte kleuren zie je in blokvorm terug op de schutbladen.

Een boek dat naast leuk en mooi ook leerzaam is. Benoemen van voorwerpen en dieren of het leren van kleuren gaat hand in hand met een speelse vormgeving. Een volle meter stevige en afwasbare platen kun je niet alleen bekijken maar ook gebruiken in het spel. De aan beide zijden bedrukte ‘leporello’ geeft daardoor twee meter speel- en kijkplezier en dat uit een boekje van ong. 20 bij 20 cm! En dat niet alleen. Er valt tussen de figuren op de tegenover elkaar liggende spreads een samenhang te ontdekken. Dit kan een werkwoord, een vorm, eten tot een afbeelding in een afbeelding zijn.

Een aantal van de perfect uitgebalanceerde kunstwerkjes die deze illustraties zijn, zou je zo willen ophangen in de kinderkamer. Milja Praagman heeft hierin voorzien. Van een zestal dieren zijn ansichtkaarten en zelfs van eentje is een art-print te verkrijgen.

Het ‘Mooie eerste woordjes’ is prachtig veelzijdig in ontwerp en vormgeving met de dynamische kracht van eenvoud. De liefde en aandacht voor het illustreren en ontwerpen spat er vanaf. Een zeer warme aanrader.

Milja Praagman, Mooiste eerste woordjes, Gottmer, 2021, 32 blz., 9789025774721

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *