5 maart 2024

Marc de Bel – Het dorp van de zwaluwen

Oradour-sur-Glane

Het is niet het eerste boek dat ik lees over Oradour. Het verhaal op zich pakt weer, of hoe je deze gruwel zou kunnen verwoorden.
Vier jonge mensen vertellen om en om, bijna van minuut tot minuut wat er op die 10e juni 1944 gebeurde.
De één zag uit naar de voetbalwedstrijd, de ander zou gaan zwemmen, de volgende was jarig, een volgende had een cadeau klaarliggen, een kaart verstuurd. Denise, Armand, Roger en Robert.

Een zonnige zaterdagmorgen in de lente wordt plots asgrauw als het dorp wordt omsingeld door de waffen ss. Het wordt pikkedonker als iedereen naar buiten wordt gedreven. Mannen gescheiden van hun gezin, geliefden, familie. Het wordt gitzwart als ieder huis, schuur of hok in vlammen opgaat. De kerk met daarin opgesloten vrouwen en kinderen ook. Enkelen overleven door op tijd weg kunnen komen en niet neergeschoten worden. Enkelen, zonder familie of vrienden.

Er zou een verborgen wapendepot moeten zijn in dit Oradour. Naar alle waarschijnlijkheid was dit niet s/Glane maar in s/Vayres, 30 km verderop.

Het boek bevat foto’s van hoe het was. Een overzicht hoe het dorp er nu uitziet. Het is een openluchtmuseum. Huizen zonder daken. Zodat men zich bewust is van wat er is gebeurd, wat haat teweegbrengt.
Helaas is het of ik beelden zie uit Oekraïne. Je leest fragmenten die overeenkomen met verwoesting, ontmenselijking, barbaarsheid uit het recente nieuws. En waarom dit? Wat de achterkant zegt: Hier ist kein Warum.

Dit is een bibliotheekexemplaar, nog onbekend met de schrijfstijl van Marc de Bel. Deze reconstructie zal op de middelbare school ws door manier van schrijven goed op te pakken zijn, onder begeleiding of met een bespreking.
Volwassenen kennen ws reeds dit verhaal of over een ander totaal verwoest dorp. Zo niet dan is Het dorp van de zwaluwen als in spannend verhaal goed te lezen; maar let wel: de realiteit van toen daarbij niet uit het oog verliezen.

Dit boek las ik op een zonnige lentedag, met fluitende vogels op de achtergrond, een eerste zwaluw in de vlucht.

Marc de Bel, Het dorp van de zwaluwen, Pelckmans, 2021, 193 blz., 9789463833097

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *