9 maart 2024

Monique van der Zanden – De droom van Pepijn

Pepijn krabbelde boos overeind. Zijn pij droop van het eierstruif. ‘Die koppige heidenen! Ze vielen me aan!’ ‘Heidenen?’ ‘De kippen! Je weet toch dat ik missionaris wil worden!

De jonge Pepijn was net hiervoor in de mand met eieren gekukeld, de kippen wilden graan i.p.v. een preek. Hij droomt ervan missionaris te worden bij de Friezen zoals zijn voorbeeld Willibrord. De kippen dienen als oefenmateriaal.
Even later staat hij gehaast net op tijd in de kerk voor de tertsgebeden. Er heerst een strenge dagindeling in het klooster waar Pepijn als schenkeling is komen wonen.

De monniken weten niet goed wat ze met Pepijn aan moeten. Altijd is er iets aan de hand, hij is een dromer. Tijdens noodweer klopt er bezoek aan. Hoog bezoek. Keizer Karel de Grote met zijn gevolg! De groep is onderweg overvallen en de keizer en zijn page gewond. Pepijn mag bij de keizer de vespers zingen en bedienen.

Pepijn ontdekt dat de keizer niet kan lezen en schrijven en trekt de conclusie dat hij juist daarom overal kloosters en scholen wil stichten. Maar als een broeder een brief heeft geschreven kan deze niet worden bezegeld. Het stempel is zoekgeraakt tijdens de overval! Er wordt driftig gezocht, want door dit stempel kan een ander wetten uitvaardigen. Pepijn heeft intussen fijne gesprekken met de keizer van de Lage Landen. Zou zijn droom waarheid kunnen worden?

Een verhaal uit de tijd van monniken en ridders, 804 n.Chr., waarin een duidelijk beeld wordt gegeven hoe men toen leefde en werkte in een klooster. Kinderen gingen vroeg werken of zoals Pepijn naar een klooster en kon misschien leren schrijven en lezen. Een mooi schema van de dagindeling is op het schutblad afgebeeld.

Een interessant, beeldend en met humor geschreven deel in de serie ‘Duik in de tijd van’. Alle eerder genoemde aspecten bij andere delen zien we ook hier terug. De paginagrote illustraties van Helen van Vliet zijn bijpassend en zelfs grappig. Iedere school heeft met deze serie een goed verhaal bij de tijdlijn. Thuis pak je vanaf ong. 9 jr. een deel voor je plezier op of leest het voor een werkstuk of spreekbeurt en ontdekt veel bruikbare informatie. Aanrader.

Monique van der Zanden, De droom van Pepijn, illustrator Helen van Vliet, Zwijsen, 2021, 80 blz., 9789048739325

Eén gedachte over “Monique van der Zanden – De droom van Pepijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *