9 maart 2024

Margôt Ros en Jeroen Kleijne – Agaath, 2 delen

Zeg maar Agaath
Zeg maar Agaath is een boek over een 78-jarige dame wier man net is overleden. Nu zit ze met een villa-inclusief-toegangspoort in Zuid vol spullen die doen denken aan hun leven opgescheept. Rouw maakt dorstig en ze heeft liever geen mensen om zich heen omdat dat haar alleen maar eenzamer doet voelen. Al snel blijkt uit Agaaths gedachtegangen dat ze er misschien niet helemaal rouwig om is dat ze nu alleen is, meneer de diplomaat bepaalde nogal veel. Nu kan ze tenminste haar eigen lp afspelen.
Afijn, ze biedt werk aan iemand die haar zolder wil leegruimen. De 18-jarige Karim, in een tussenjaar, komt erop af. Een wereld van verschil tussen die twee mensen, maar ze bewegen naar elkaar toe. Er komt zelfs thee in Agaaths keuken (“onkruid in kokend water”).
Heerlijke personages. Er zit pit in Agaath, gaat ook lekker tegen sociale conventies in. Haar bekakte vriendinnen (“de veurdeur”) dient ze van ongewenste repliek. Er volgen uitjes met Karim, ze neemt het voor hem op en ziet zelfs de functies van een fijn buurthuis in. Karim op zijn beurt leert levenslessen van Agaath.
Een verhaal dat door boekhandelaars wordt aangeraden als de ultieme feelgood. Grappig dat, getuige Goodreads, sommige lezers direct van een eind-goed-al-goed-einde uit gaan. Ik waardeerde het open einde wel, laat me zelf maar bedenken hoe het eventueel verder kan gaan ;-). En die kaketoe wil iedereen als huisdier na dit boek!

Agaath gaat viraal
Het vervolg op Zeg maar Agaath is gelukkig net zo goed als dat eerste deel. Ik meende eerst dat er geen deel twee hoefde te komen, maar het blijkt toch leuk dat Margôt Ros en Jeroen Kleijne verder geschreven hebben.
Hoe vergaat het Agaath, bijna 79, die haar zoon teruggevonden heeft: durft ze contact te zoeken? Kan Karim, 19, zijn weg vinden op de kunstacademie? Vooral heeft de bijzondere vriendschap tussen hen beiden een rol in het verhaal, naast andere serieuze thema’s als weduweschap, liefde en te veel hooi op je vork nemen. In het begin zijn beide personages behoorlijk zoekend naar een nieuwe draai in hun leven en hangt er een wat zwaarmoedige lucht. Die klaart op zodra er iets leuks gebeurt en Agaath weer loskomt. Letterlijk, daarom gaat ze ook viraal. 🙂
Met de humor waarmee Ros en Kleijne schrijven lees je het boek als vanzelf vlot uit! Agaath staat voor onafhankelijk, mondig, vooral NIET-bejaard en voor het hebben van een hart voor de ander. Wie houdt niet van dit mens? Lezen dus, al is het alleen vanwege de kaketoe en de patatjes kapsalon.

Margôt Ros en Jeroen Kleijne, Zeg maar Agaath, Nijgh & Van Ditmar, 2022, 256 blz., 9789038814667.
Margôt Ros en Jeroen Kleijne, Agaath gaat viraal, Nijgh & Van Ditmar, 2023, 256 blz., 9789038813233.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *