10 maart 2024

Meg Rosoff – Goeie ouwe George

Hond George op de omslag laat je direct glimlachen en het boek openslaan.
Vervolgens word je positief verrast, het is een boek voor ook de jonge lezer!

George, de reddingshond, woont in het hondentehuis ‘Knuffelhuis De Bonte hond’. George is geduldig, slim en kan hard werken; een speciale hond met trouwhartige ogen. George valt direct voor het gezin en adopteert de Appeltjes.
De familie Appeltje, een gezin met drie kinderen, is ontregeld. Het is een bende in huis. Ma Appeltje heeft besloten dat ze geen moeder meer wil zijn. De spil van het gezin die altijd alleen opruimde, waste, kookte en zorgde dat iedereen op tijd naar school of werk ging, is er klaar mee. Haar tijd naast haar baan wijdt zij nu volledig aan yoga.
Als George zijn intrek heeft genomen bij het gezin Appeltje overziet hij de chaos en zet als eerste plan A in. Met Bettie, de jongste van het gezin, zit hij nu ‘behaaglijker’ onder de trap. George heeft opgeruimd. Hij bespreekt met Bettie de volgende stappen. Nou ja bespreken, Bettie praat en George luistert. Plan B en C volgen. Op een handige manier weet George ook Pa, Ollie en Aaf Appeltje op tijd uit bed te krijgen en dat ze zelfs hondenvoer gaan koken! Ze komen tot het besef dat ze eigenlijk heel veel kunnen. En Ma Appeltje? George weet het zeker, het komt in orde met de Appeltjes.

‘Goeie ouwe George’ is leuk en leest vlot met ontzettend grappige illustraties. De kleurige illustraties van Georgien Overwater zitten vol details, zijn een toevoeging en sluiten soms letterlijk aan op het verhaal.
Aan een enkele zin of woord merk je dat het verhaal een vertaling is; knap is het dat de humor in het verhaal juist voor deze doelgroep zo goed overkomt. Het omslag, het lettertype, de regelafstand, de illustraties en het formaat boek zijn allemaal positieve punten naast het heerlijke verhaal waarin George besluit dat mensen ook prima huisdieren zijn en dat ze met een beetje gezond verstand en oefening goed kunnen functioneren.

Meg Rossoff heeft met Goeie ouwe George een aanrader voor de lezer vanaf ong. 8 jaar geschreven. En niet alleen zelf lezen, voorlezen uit deze aanrader is ook een feestje.

Meg Rossoff, Goeie ouwe George, illustrator Georgien Overwater, vertaling Jenny de Jonge, Hoogland en Van Klaveren, 2019, 114 blz., 9789089673084

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *