9 mei 2024

Kaat Vrancken – Wat een dag!

Een tweede Tijgerlezen met Fox en Fien, de twee eigenwijze en leuke ondernemende honden uit ‘Een week bij jou – Een week bij mij’ is weer een feestje om te lezen.

De hoofdrolspelers lopen letterlijk snuffelend en ontdekkend hun neus achterna. Fien vindt dat Fox stinkt naar zeep nadat Fox bij de hondenkapper is geweest. Wassen, drogen, borstelen en knippen maakt Fox nog knapper dan hij al is. Dat laatste zegt hij van zichzelf want Fien heeft inmiddels de neus laten snuffelen langs een vreemde doos en een ander groot vormeloos ding. Alle nieuwe spullen inclusief koffer en honden gaan met het baasje van Fien mee in de auto. Fox steekt de kop uit het raam en ruikt het: ze gaan naar zijn baasje!
Fox vindt het thuis anders dan anders ruiken. Veel mensen….en taart. Daar moeten ze bij zijn! Beter dan die geur van zeep. Ze gaan op avontuur, het lijkt wel één groot feest! Wat een dag!

Dit boek is een echt fijn verhaal voor de jonge enigszins gevorderde lezer. Het is nergens te eng en naast dat het grappig is, geeft het ook uitdaging ondanks de veelal eenlettergrepige woorden en enkele (werk)woorden in meervoud. Het vertelperspectief vanuit de honden draagt hier aan bij, maar ook het nergens noemen van het hoofdonderwerp. Dit verhaal kun je daarmee uitstekend als begrijpend lezen tekst oppakken, wèl inclusief de illustraties. Zowel de doordachte tekst als de geweldige illustraties laten verschillende vaardigheden hiervoor samengaan. Associërend kunnen nieuwe woorden worden gevonden: bijv. ‘Op wieltjes. Die rolt.’ dus een rolkoffer. Goed kijken laat ontdekken dat ze buiten de bebouwde kom gaan. En welke kleur strikken dragen ze, de betekenis van de duiven of welke witte geurende bloemen zie je en waarvoor worden die vaak gebruikt? Woordenschat en algemene ontwikkeling.

Het omslag is om met de deur in huis te vallen kleurrijk aantrekkelijk en geeft verschillende aspecten van de verhaallijn weer: ‘De deur, de sok en het papier.’ Zoveel treffende details in het gehele verhaal, een natuurlijke beweging, de liefde voor honden en het tekenplezier spat er vanaf. Je ruikt de honden, je voelt de spetters, je telt hondenpootjes.

Of het duo de taart heeft gevonden weet je als je het boek hebt gelezen, misschien vraag je je dan wel af wat zij in een volgend avontuur meemaken. Wonen ze dan nog steeds de ene week daar en de andere week ginds?

De samenwerking Vrancken en Halfmouw geeft lees- en leerplezier en smaakt naar meer. Voorlezen en zelf lezen, een aanrader! Op naar de boekhandel.

Kaat Vrancken, Wat een dag!, illustraties: Saskia Halfmouw, Querido, 2022, 56 blz., 9789045127651.

Eén gedachte over “Kaat Vrancken – Wat een dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *