9 maart 2024

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Soms lees je van die boeken, waarbij het zo lekker leest dat je het boek in één dag uit hebt. Middernachtbibliotheek is zo’n boek.

Middernachtbibliotheek is het boek van kansen. En voor Nora de plek van kansen. Na een opeenstapeling van gebeurtenissen besluit ze een keuze te maken en komt ze in de middernachtbibliotheek, de plek tussen leven en dood. Ze is verbaasd, want ze wil daar helemaal niet zijn. Toch overtuigt mevrouw Elm, haar vroegere bibliothecaris, haar in haar boek van spijt te kijken. Waar heeft ze het meest spijt van, wat staat het dikst gedrukt? Welke spijt is minder heftig, maar ook aanwezig? Hoe had haar leven eruit kunnen zien? Nora krijgt de kans te ontdekken, te leven, te leren. Want de enige manier om te leren, is leven. En dat doet ze. Ze leeft, ze leert.

Het is een hoopvol boek. Je kunt altijd vooruit, je kunt altijd nieuwe wegen inslaan. Wat zijn jouw dromen, wat zijn andermans dromen? Hoe gelukkig word je van iemand anders gelukkig willen maken? Matt Haig beschrijft heel mooi grote dromen en kleine dromen, waarbij hij niets achterwege laat. Je kunt van een bepaalde keus wel heel gelukkig worden, maar er zijn altijd randzaken die dat geluk beïnvloeden. Welk evenwicht kies je, wat past het best bij je?

Zijn schrijfstijl is heel vloeiend en leest lekker weg. Het formaat van hoofdstukken wisselt zich af, wat de vaart in het verhaal houdt en brengt. De gesprekken zijn soms confronterend, maar altijd realistisch. Het boek is geschikt voor volwassenen en ook voor jongeren, wat maakt dat het door een breed publiek gelezen kan worden. Ik zou het boek ten zeerste aanraden, omdat het de mens misschien ook wel kan laten beseffen hoe goed we het hebben en welke keuzemogelijkheden wij allemaal hebben. Je kunt er zelf het beste van maken en het is nooit te laat.

Matt Haig, Middernachtbibliotheek, Vertaald door Monique ter Berg, Rainbow, 2023, 318 blz., 9789041715203

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *