9 maart 2024

Mies van Hout – Ga je mij kietelen?

De vriendelijke leeuw op het omslag en de titel ‘Ga je mij kietelen?’ maken nieuwsgierig of die twee wel bij elkaar passen. Want zeg nou zelf: kun je een leeuw, dus een wild dier, kietelen? Daarbij vallen de contrasterende kleuren op die een kind dit boek laten openslaan op zoek naar de leeuw.

Eerst kom je een kat tegen met een felroze achtergrond en wordt de titelvraag herhaald. Je tilt de flap op en krijgt een positief antwoord op de vraag. De kat antwoordt snorrend en rekt zich behaaglijk uit. De eekhoorn denkt daar anders over en sprint energiek in oranje het boek uit. De meer bedachtzame neushoorn is wat ijzig in blauw onder het gebeuren want gekriebel voelen doorheen zijn dikke huid lukt dat? De vis spettert en spattert alles gelukzalig nat maar welk antwoord zou de beer geven? Intussen is de lief-ogende leeuw al voorbijgekomen met een eigen reactie.

Negen dieren met flappen komt de peuter tegen. Ieder dier geeft een ander antwoord waarbij de laatste, het muisje, de vraagsteller verrast. Ieder dier kan worden benoemd naast alle sprekende kleuren. Volgende vragen kunnen bijv. zijn welk dier een bek, een hoorn of snorharen heeft. Misschien weet een kind zelfs in welke natuurlijke omgeving of land een dier leeft.

De herhalingsfactor en vooral het verrassingselement door het opslaan van de flappen geven dit boek een geweldig interactief karakter. De sprekende illustraties van Mies van Hout zijn bij voorbaat al een garantie voor succes. De emoties zijn altijd terug te zien aan houding, een oogopslag of een enkele streep op een snuit. Hoe reageert een dier, maar ook het kind als het de tekening ziet onder de flap?

Door alle mogelijkheden, Mies van Hout bedacht interessante doetips, is dit niet alleen een peuter- maar ook een kleuterboek. Ook zijn er kleurplaten te vinden op www.miesvanhout.nl.

De vormgeving is zeer verzorgd. Afgeronde hoeken, zowel stevig omslag als flappen die niet snel zullen afscheuren en een doordacht concept is dit na ‘Waar is mijn papa?’ en ‘Van 1 tot 10’ in eenzelfde mooie uitvoering met geweldige illustraties weer een echte Mies van Hout-aanrader.

Wedden dat jouw kind straks dit boek zelfstandig aan jou voorleest door de herhalende tekst? Of wil de dreumes/peuter/kleuter het liefst zelf worden gekieteld? Het samen bekijken en lezen van ‘Ga je mij  kietelen?’ is gegarandeerd een succes. Een cadeautip!

Mies van Hout, Ga je mij kietelen?, Gottmer, 2023, 18 blz., 9789025777760 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *