11 april 2024

Jan Paul Schutten & Liset Celie – Stuiver en Pluis bij de Vikingen

De twee stokstaartjes, die eerder een avontuur in Egypte beleefden, zijn wat aan het rommelen met tuinafval. Stuiver legt een halve bolster op zijn kopje. ‘Je lijkt zo net een Viking!’ zegt Pluis de weter van het stel.

Op de vraag van Pluis wat een Viking is, wordt de provisorische tijdmachine weer opgezocht. De reis gaat naar het Hoge koude Noorden. Pluis valt van de ene verbazing in de andere en de vragen buitelen over elkaar heen. Waar ligt Noorwegen, waar zijn de Vikingen en hoe komen ze aan eten als het zo koud is en de grond met sneeuw is bedekt? Pluis heeft nog geen lekkere pizza gezien, maar hadden ze die 1000 jaar geleden al? Intussen maken ze kennis met een poolvos die hen verder rondleidt en vertelt hoe de Vikingen die niet alleen in Noorwegen wonen aan hun geld komen. Poolvos Snorrie en Stokstaartje Pluis geven inventief d.m.v. een enorme sneeuwbal beeld hoe de Vikingen naar andere landen varen. De vervolgvraag ligt voor de hand met welk vervoermiddel ze daar komen: de drakenschepen van het omslag en de daarmee leuk versierde schutbladen.

Op een begrijpbare wijze en in goed gekozen woorden wordt aan jonge kinderen verteld over de leefwijze van de Vikingen en ook de rooftochten over zee. ‘Noormannen kopen hun spullen niet. Ze pakken alles gewoon af.’ Zowel in tekst als beeld is humor verwerkt. Vooral in de droogkomische reacties van Pluis zit herkenbare kinderlogica.

Illustraties en tekst zijn goed op elkaar afgestemd. Geen te enge beelden m.b.t. het als bloeddorstig bekendstaande volk. De dierenoogjes zien enkel een paar brandende schuren waar geen mensen rondlopen. Mooie kleuren, leuke details, paginagroot, duidelijk beeld en passend bij de doelgroep zijn punten die bovenkomen. Zelfs bij de vollere leuke boerderijplaat is er geen overdaad en straalt de dubbele spread rust uit. De bijpassende emotie is goed af te lezen van houding en snuitjes van de stokstaartjes. De terugkerende grappige Pluis is hierbij de topper.

De in de tekst verwerkte geschiedenis kan aanleiding geven tot het stellen van vragen en verdieping. Achterin is er enige extra uitleg opgenomen over de Noorse goden, herkomst van namen van dagen en verdere gebruiken.

Een informatief prentenboek met een goedlopend echt verhaal, spanning, humor en bovenal sfeervolle aansprekende illustraties. Zou het duo Pluis & Stuiver in een volgend avontuur met de tijdreismachine naar een plaats gaan met wel veel pizza’s? Een aanrader vanaf 3 tot 4 jaar om met plezier voor te lezen!

Jan Paul Schutten, Stuiver en Pluis bij de Vikingen, illustrator Liset Celie, Gottmer, 2021, 40 blz., 9789025774714

Ook een leestip: Jan Paul Schutten & Liset Celie – Stuiver en Pluis in het Oude Egypte

Eén gedachte over “Jan Paul Schutten & Liset Celie – Stuiver en Pluis bij de Vikingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *