Josh heeft twee beste vrienden, Sergio en Danny. Ze gaan samen naar school en gaan ook veel buiten school met elkaar om. Danny is explosief, Sergio lijkt dat ook, maar is ook berekenend. En Josh? Hij houdt van kunst. En hij maakt graag kunst. Zo is dit bijzondere trio zich een weg aan het vechten door het schooljaar, thuissituaties en door hun vriendschap. Josh is eigenlijk al lang blij dat hij nieuwe vrienden heeft, want eigenlijk dacht hij dat hij of alleen zou blijven, of Sergio en Danny uitgerekend de jongens zouden zijn die zijn vijanden zouden worden. Niet dat ze direct vrienden waren, maar toen kwam Sergio erachter dat Josh goed kan tekenen, en Sergio houdt ook van kunst. En zo geschiedde, een vriendschap.
Door het boek heen komen nogal wat dilemma’s aan bod. Hoe presenteer je jezelf, hoeveel weet je onderling van elkaar, welke zorgen bespreken jongens met elkaar, wat is een echte connectie? En dan ook nog overgaan, je examenjaar en je eigen perikelen thuis, je bijbaan, verliefdheid en seksualiteit. Een thema dat Sassen heel goed aan bod brengt is hoe een gezin zich tijdens een schooljaar nog wel staande houdt, maar in de zomervakantie vanalles kan gebeuren. Het is mooi hoe ze omschrijft dat vrienden dan gewoon hun eerdere onenigheden aan de kant zetten en er voor elkaar zijn, inclusief ouders.
Zonder titel heb ik nog niet gelezen, maar dit verhaal en de schrijfstijl van Sassen heeft me wel heel nieuwsgierig gemaakt naar dat boek. Josh heeft meer meegemaakt en de optelsom van boeken maakt deze titel: Neem nooit een beste vriend.
Hoewel de schrijfstijl heel goed doorlopend is en daarmee passend bij jongeren, vraag ik me ergens ook af hoe geschikt dit boek is voor de gehele doelgroep van 15 tot en met 18 jaar. Tuurlijk is niet altijd ieder boek geschikt voor ieder kind, maar bij een eventuele winnaar van het Beste Boek voor Jongeren zie ik toch meer een boek voor me dat een wat minder pittig smaakpalet heeft, omdat het breed aangeprezen zal worden en je hoopt jongeren hiermee echt (verder) aan het lezen te krijgen. Anderzijds kan het weer echt horizonverbredend werken en jongeren thematiek aanbieden waar ze eerder nog niet mee in aanraking zijn gekomen, of misschien meer normaliseren. In ieder geval; hoewel het misschien met een vloekje minder kan her en der, Erna Sassen weet hoe ze een verhaal goed in elkaar moet steken en over kan brengen.
Erna Sassen, Neem nooit een beste vriend, Illustrator Martijn van der Linden, Leopold, 2023, 269 blz., 9789025884215
Eén gedachte over “Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen”