10 september 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris en de dino

Boer Boris behoeft geen introductie meer en toch blijf je een nieuw deel oppakken. Even lezen welke taalvondsten, welke grap of doordenkertje er is bedacht en vooral om te zien welke illustraties gemaakt zijn bij het onderwerp.

Het is een bekend gegeven dat jonge kinderen gefascineerd kunnen zijn door dino’s en naar verluidt is de Triceratops een enorme favoriet. Laat deze nu net in dit deel voorkomen. Oké, niet heel toevallig maar het hoe en wat leggen de makers beter uit.

Het avontuur, want dat is het, begint op de enige echte Boer Boris boerderij. Er wordt geploegd, de suikerbiet moet worden gezaaid. Een veld vol, maar ach wat een pech, de ploeg loopt vast op een bot! Sam doet een voorzet van welk diertje het kan zijn. Berend maakt duidelijk dat een marmot of cavia een nogal vreemde gedachte is bij zo’n enorm bot.
De graafmachine wordt van stal gehaald. Het blijft niet bij één bot, de kuil wordt groter, nog dieper, nog breder. Berend graaft en schept tot hij bijna niet meer over de rand heen kan kijken. Een groot deel van de dierenbende is natuurlijk ook van de partij. Boris sjouwt zich een breuk en Sam vergaapt zich aan de schedel van de inmiddels flinke rij oude botten. De conclusie van Boer Boris na een puzzelronde van drie keer een kwartier: we hebben een dinosaurus opgegraven! Een dode, wordt droog opgemerkt.

Boer Boris is bekend met musea zo blijkt en belt Naturalis in Leiden die acuut een paar mensen stuurt. Gegevens worden uitgewisseld en het drietal gaat alvast aan de slag om het bouwpakket van botten in elkaar te zetten. Sam is ervan overtuigd dat de dode dino daarna weer levend is. In sprookjes gebeurt dat toch ook? Zo gezegd zo gedaan, tot dinootje weer op de poten kan staan. Maar hoe moet dit enorme gevaarte in Naturalis komen? En weet Boer Boris wel de goede weg?

Als dit avontuur als een andere Boer Boris wordt ervaren dan eerdere verhalen: ook deze zit goed in elkaar. De eindplaat kan als losstaand van het verhaal overkomen, de verwijzing ernaar of wel de uitleg ervan komt in de tekst voor. Vanzelfsprekend is er een dosis fantasie toegevoegd, je bent Boer Boris en consorten of niet die eventjes een complete dino kunnen opgraven en transporteren.
De illustraties zijn als vanouds, je denkt een bekende illustrator te zien, wat een werk om alle botten te tekenen. Er zullen vast kinderen zijn die ze natellen of het rijtje rugwervels kloppend is. Dat dit een klus is blijkt al uit: ‘Twee keer gaat het maar verkeerd.’ Het grappige is dat je zelfs als volwassene eerst nog denkt waarom al die bloemen? En vervolgens gefocust op beeld in een bepaalde optocht bekijkt wie en wat er meerijdt, om daarna in de tekst te lezen ‘Daar gaat-ie, in de verte! In het bloemendéfilé.’ Logisch, de locatie van de Boer Boris boerderij is omgeven door bollenvelden.

In de tekst komen woorden voor als bloemenpracht, défilé, ploegenschaar, puzzelen, kolossaal, geraamte en schedel. Woorden die duidelijk worden gemaakt door tekst en beeld of door herhalend voorlezen vanzelf duidelijk worden. Het woord museum neem je als voorlezer vanzelf in de mond als Naturalis ter sprake komt evenals waar dit museum staat. Het begrip tijd is verwerkt in ‘drie kwartier’, ‘we zijn op tijd’ en natuurlijk door de dino zelf. Ook gewicht ‘Ik denk dat-ie te zwaar is, dat de wielen het begeven’ of afstand zijn als eenheid op te pakken. Een klok, een weegschaal en een wegenkaart kun je erbij nemen ter verdieping – de mogelijkheid die ook in deze Boer Boris aanwezig is. Vanzelfsprekend heb je dan al gedacht aan opgravingen/archeologie, geschiedenis en dieren. De tekst bevat naast korte ook langere zinnen. Hoe leuk is dat als je wat ouder bent en peuter was bij de eerste Boer Borissen, dan lezen ze je vast daardoor nog even gezellig voor!

Een Boer Boris die je als fan graag aan je collectie toevoegt door herkenbare elementen in tekst, illustratie en heerlijke fantasie. In een volgend avontuur zou het leuk zijn om de boerderij en de grotere dieren weer meer te zien terwijl door dit avontuur met deze dino er wel volop interessante verdiepingsmogelijkheden zijn.

Op www.boerboris.nl zijn leuke tips te vinden. Een recept voor heerlijke dinokoekjes, een knutselplaat om je eigen dino-opgravingskijkdoos te maken en de tip voor een bezoek aan Naturalis waar de Triceratops te zien is en vanaf 17 oktober zelfs een hele kudde dino’s. Dat wordt een geweldig herfstvakantiebezoek!

Ted van Lieshout, Boer Boris en de dino, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 2024, 32 blz., 9789025779931

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *