12 maart 2024

Paul Biegel – Groot Biegel Sprookjesboek

Een bundel verhalen van meesterverteller Biegel waar ik ontzettend naar heb uitgekeken. Een boek dat sinds uitkomen niet op de plank heeft gestaan. Bladeren, een volgend verhaal lezen, nog eens illustraties bekijken en enthousiast een mooie plant, dat leuke poppenhuis of een feeërieke nachtelijke hemel laten zien. Een bundel met 30 verhalen die voorlopig een afsluiting ‘Biegelwerk’ is.

Het omslag is al een verhaal op zich. Charlotte Dematons heeft als basis de schrijversstoel van Biegel centraal gesteld omgeven door figuren en objecten die een deel van de verhalen illustreren. De goud- en zilverkleurige letters van titel en namen geven cachet aan het geheel.

Bij het openslaan word je verrast door een nachtelijke sprookhemel en een inhoudsopgave met niet alleen een opsomming van verhaaltitels, maar ook een pictogram passend bij dat verhaal. Dit pictogram van bijv. een konijn of een tovertrompet kom je ook bovenaan de bijbehorende bladzijden tegen.

Sprookjes beginnen vaak met ‘Er was eens’ en zou je misschien ook verwachten in dit boek met in de titel sprookjesboek. Nee, Biegel heeft het vertellen op zijn eigen wijze aangepakt. Bij bijv. ‘De zwaan’: Tussen de hoge bergen, ver weg in het zuiden ligt een meer. Of bij ‘De zoute goudvis’: De goudvis was dood. Bij de ene een verwachting, bij de ander een constatering als begin. Dit deert niet, het maakt nieuwsgierig en de spanning wordt direct opgebouwd. In de verhalen komen weer de zalige kenmerkende Biegelwoorden voor. Bijv. in ‘Het hobbelpaard’: ben je niet meer hobbel maar echt? of wat dacht je van wapperflappers?

Verhalen met titels waarbij een kind misschien een ander sprookje verwacht als het ‘De drie dwergen’ ziet staan, maar waar zou een kind aan denken bij ‘De gebroeders Kietelklauw’? De bundel is bij uitstek geschikt om op koude winteravonden ter hand te nemen en te lezen over ‘De nevelkindertjes’ of ‘De twee koningskinderen’, maar ook het mooie ‘Het wolkenschip’ zal niet worden vergeten waardoor in een grote langstrekkende wolk misschien wel naar wolkenmannetjes wordt gezocht.

De bundel versjes Pak ‘m bij de staart!, ook in 2021 uitgekomen, is leuk om erbij te nemen als je het woord karekiet tegenkomt in ‘Het juffertje’ of als je ‘Hein de kikker’ hebt gelezen om te ontdekken in welke versjes zowel Hein als kikker voorkomt.

De fantastische illustraties van Charlotte Dematons zijn een megaklus geweest. Schitterend minutieus werk vol fantasie en alles in kleur. Zoveel details dat het leuker is om zelf te ontdekken wat je waar herkent van het omslag of misschien wel van de verteller zelf. Over de vormgeving niets dan lof. Zo compleet met leeslint, de eerder genoemde inhoudsopgave, de mooie papierkwaliteit, de fullcolour illustraties of enige details omgeven door tekst.

Paul Biegel schreef alleen maar goede verhalen. Charlotte Dematons creëert alleen maar mooie illustraties tot schilderijtjes. Met deze rijkelijk geïllustreerde bundel sprookjesverhalen vol dromen en fantasie heeft de lezer van twee meesterlijke kunstenaars in woord en beeld een grandioos werk in handen. Dromen en fantasie die, wie weet, in de werkelijkheid ook fantastisch kunnen helpen om de magie in het leven te blijven ontdekken. Een zeer grote aanrader voor iedereen.

Paul Biegel, Groot Biegel Sprookjesboek, illustrator Charlotte Dematons, Gottmer, 2021, 184 blz., 9789025774684

Kijk hier voor een rij prachtige klassiekers Heruitgaven uit de Biegelbibliotheek – De rode prinses wordt binnenkort toegevoegd

2 gedachten over “Paul Biegel – Groot Biegel Sprookjesboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *