7 maart 2024

Pieter van den Heuvel – De verhuisdieren

Een grote verrassing. Een eerste blik en je weet: je hebt iets bijzonders in handen.
De verrassing is nog groter als je het boek opent, het blijkt een leporello te zijn!
Vervolgens verhuis je naar de schuur om in de gereedschapskist de duimstok op te duikelen.
Alleen heb je aan één duimstok niet genoeg. Je moet er vier hebben! Vier meter boek!

De voorkant geeft een déjà vu met De Bremer Stadsmuzikanten door de opeenstapeling van dieren. Tot zover de vergelijking, want wat een details op, onder, aan en achter de stapel dieren. Blad na blad dat wordt uitgevouwen komen we een diversiteit aan verhuizende dieren tegen die allemaal op weg zijn naar hun nieuwe onderkomen. Ieder dier draagt (n)iets, de planten en lampen gaan mee, het konijn verhuist in een lade, maar ook etensbak, eethoek of vogelhuis zie je voorbijkomen in de dierenfile. Alle mogelijkheden worden benut tot aan de poten toe. Tot zover het praktische.

Er zijn niet te missen hilarische verrassingen in de illustraties verwerkt. De nijlpaarden dragen een walvis op het droge met daarbovenop dansende krabben met tassen in schelpvorm en een meeuw op de staart. Intussen hebben de nijlpaarden een koffer in de bek en op de achterste is de tv gebonden. Maar: wat zweeft er boven die krabben? Vieren de egeltjes Valentijn? Wat doet die groene poot tussen de giraffe en de kameel? Of dat hele mierenvolk dat overal tussendoor kriebelt? Werkelijk je blijft ontdekken en kijken op deze schitterende platen.

Niet alleen de dieren vertellen een verhaal. Dit doet ook de niet ingekleurde achtergrond. Dit is de omgeving waarlangs de dieren op weg zijn naar hun nieuwe huis met het bordje ‘verkocht’. Ze hebben er serieus zin in, van krokodil tot struisvogel, om het geweldige nieuwe huis te gaan inrichten. Totdat. Een goed prentenboek bewaart de grap tot het laatst. Deze zondermeer.

De tekst leest feilloos vloeiend voor in een prettig rijmende cadans. Alle stukjes tekst boven een dier bestaan uit zeven lettergrepen. Het boek nodigt uit tot tellen, tot benoemen, tot bedenken uit welk land de dieren komen en hoe zij in één huis kunnen samen leven, wat is mogelijk en wat niet. Een andere geweldige optie om dit boek te gebruiken is de achterkant, zodat je met eigen fantasie je speelgoeddieren in optocht een verhaal laat vertellen.

En als je weer in de dierentuin komt, ga jij dan ook op zoek naar een giraffe met stippeltjeslaarzen of een lampschildpad?
Een fantastisch verzorgd inventief boek met prachtige illustraties en zelfs een elastiek in de achterkant verwerkt om de platen bijeen te houden.

Wat een verrassing, misschien zelfs wel de grootste tot nu toe van dit jaar in prentenboekenland. Een absolute aanrader van heel jong tot ouder.

Pieter van den Heuvel, Verhuisdieren, Gottmer, 2020, 28 blz., 9789025772055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *