4 maart 2024

Meg Rosoff – George gaat los

Het is zomer èn bijna vakantie. Ook voor de familie Appeltje is het tijd om een vakantiebestemming uit te zoeken. Ma Appeltje wil op yoga-retraite, Ollie ziet uit naar een discotheek terwijl Aaf het liefst de geboorteplaats van Nietzsche zou bezoeken.

Bettie, de jongste van de drie kinderen, geeft met een diepe zucht toe dat ze heel graag zou willen kamperen. Pa Appeltje ziet bijna letterlijk leeuwen en beren en is zijn overlevingspakket al aan het inpakken. Ollie hoeft niet zo nodig één te worden met de natuur, hij wil een vriendin. Een levendige discussie volgt. En George? We zouden hem mee kunnen nemen. oppert Ma Appeltje.

George is direct alert. Wie deel één las (Vlag en Wimpel 2020), weet dat George dit een goede stap vindt in het proces m.b.t. organiseren en ontspannen voor het gezin. Volgens hem dan. Ma Appeltje en Bettie regelen een tent en een camping waar een hond welkom is. Die camping met een dorp 9 kilometer verderop, wel een rivier en bergen in de buurt. George is blij dat hij hen kan begeleiden tijdens deze onderneming, een ‘janboel’ zal het vast worden met de vijf totaal verschillende Appeltjes.

Het verschil is ook te zien in de bagage die meegaat. Pa Appeltje zeult met een koffer vol overlevingszakken en slangenpoeder en meer overbodige zaken. Aaf stapelt kilo’s filosofie op. Ollie pakt elektrische apparatuur in, voor in een tent zonder elektriciteit. Aan praktische spullen wordt door Bettie en Ma Appeltje gedacht. Op naar camping ‘Vergelegen’!

Het is aan reddingshond George om dit zooitje op één lijn te krijgen zodat er enigszins sprake is van een actieve vakantie zonder gekibbel en geluier. Alvorens hij aan deze taak begint, neemt hij eerst een duik in de rivier. Die positieve ervaring kan hij goed gebruiken tijdens de komende wandel- en regendagen, vooral als hij ze op een dwaalspoor brengt.

Een heerlijk lezend tweede deel voor goede lezers vanaf ong. 8 jaar waaraan je als volwassene evenveel plezier beleeft door de diepere laag naast de nodige humor.
De illustraties in kleur van Georgien Overwater zijn geweldig. Ze vertellen het vlotte verhaal op eigen hilarische wijze en verlevendigen zondermeer de tekst. Hond George is een prachtig karakter met zijn eigenwijze snuit, zijn capriolen met jonge berggeitjes en zijn zwempartij die op het aantrekkelijke omslag al wordt aangekondigd.

George is niet ‘maar een hond’. Het is er eentje die alles in de gaten houdt, de Appeltjesfamilie vermaakt èn redt met een bergje klimmen, meertje zwemmen, wandelingetje maken-spelletje’. Goeie ouwe George gaat helemaal los in deze buitenvakantie!

Meg Rosoff, George gaat los, vertaler Jenny de Jonge, illustrator Georgien Overwater, Hoogland & Van Klaveren, 2021, 114 blz., 9789089673510

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *