Grimmige geheimensfeer
Een (jongeren)roman over de 36-jarige dictatuur van Franco na de Spaanse Burgeroorlog. Het verhaal maakt de grimmige sfeer rond het bewaren van geheimen voelbaar; had je republikeinse “Rode” ouders (vaak vermoord) dan wist je van tevoren de blik van de guardia civil op je gericht.
Zo ook de jonge vrouwen Julia en Ana die met man en kind in een arme wijk wonen en sparen voor een groter appartement. Hard werken om wat te verdienen en je afkomst verzwijgen. Ana heeft het geluk in een hotel te werken dat is opengesteld voor Americano’s. Het is absoluut verboden goede contacten te onderhouden met de gasten, maar de Texaan Daniel is oprecht nieuwsgierig naar Ana’s leven.
Ondertussen lees je ook vanuit Ana’s nicht Puri een verhaallijn in een katholiek weeshuis. Ze komt erachter dat niet alle kinderen die daar opgevangen worden wees zijn.
Stilte heeft een eigen stem is een boek dat vaart heeft door de afwisselende korte hoofdstukken. Sepetys heeft zich wederom goed ingelezen op een thema dat niet algemeen bekend verondersteld kan worden. In het nawoord vertelt ze dat ze op deze tijdsperiode terechtkwam tijdens haar eerste boektour.
De roman vind ik vooral ijzersterk door het tweede verhaaldeel, waarin Daniel 18 jaar later terugkijkt op zijn korte vakantieperiode. Hoe is Spanje eraan toe na Franco’s overlijden?
“Eén despoot kan achterhaalde ideeën tot ver na hun natuurlijke einddatum in stand houden, maar uiteindelijk moeten ze door de opeenvolgende generaties worden weggevoerd.”
Ruta Sepetys, Stilte heeft een eigen stem, vertaling: Aleid van Eekelen-Benders, Luitingh-Sijthoff, 560 blz., 9789024588756.