13 april 2024

Hans Andreus – Je bent zo mooi anders

Liefdevolle gedichten

De titel van deze bloemlezing zal een poëzieliefhebber direct herkennen. De eerste woorden van het gelijknamige gedicht, wie kent ze niet, zijn alom bekend. Misschien zag je het gedicht op een muur in Den Haag/Archipelbuurt.
Of las je van Andreus ‘Voor een dag van morgen’ in de verzamelbundel ‘Hoe lief ik je heb’ (ill. Sophie Pluim/Ploegsma).
De naam Andreus zal voor de wat oudere lezer herinneringen oproepen aan ‘Pompelmoes’, geschreven voor kinderen.

Het is mogelijk dat deze gedichten voor (jong)volwassenen met een ander omslag in de kast staat. Een aantal jaar terug werd het boek uitgegeven bij Holland.
Een aangename verrassing dat deze bundel nu is uitgegeven bij Leopold, nog meer door het prachtige omslag van de hand van Djenné Fila. Zie je de sleutel aan de zijkant van het houten kistje? Levendig materiaal dat je in werking moet houden zodat liefde in verschillende liefdevolle kleuren dwarrelend blijft zweven. Niet vliegen – dit kan ook weggaan zijn.

Een interpretatie van iets dat voor een elke lezer totaal anders kan worden beleefd. Evenzo is dit met de gekozen gedichten. Gedichten over observaties, afscheid en liefde. Thema: ‘liefdevol’.
Tijdens het lezen merk je op dat hier en daar de spelling anders is dan nu. Niet vreemd, Andreus (1927-1977) is in een andere tijd opgegroeid, een tijd waarin sch i.p.v. een s werd gebruikt of de c – k v.v. of namen van maanden/dagen met een hoofdletter werden geschreven. In de verantwoording staat dat aan de spelling niets is veranderd.

Een aantal gedichten en inhoud op foto’s in beeld gebracht.
Mogelijk een tip voor de poëzieweek? De week waarin het prachtige geschenk wordt uitgedeeld in de boekhandel van Edward van de Vendel?
Of juist een tip richting Valentijnsdag?
Commercieel of niet, voor poëzie, voor liefde, is het iedere dag een goed moment.
Aline Sax zei: ‘Al wat ons nog rest is liefde.’

Hans Andreus zei dit:

Alleen de liefde
draagt nog onder
iedere voetstap
de snelle steen aan
waarop ik kan staan,
een voetstap lang.
Licht leeft wel mee,
maar heeft geen been
om op te staan.
En niemand
is niet bang.’

Hans Andreus, Je bent zo mooi anders – liefdevolle gedichten, illustrator Djenné Fila, Leopold, 2024, 88 blz., 9789025885724

Eén gedachte over “Hans Andreus – Je bent zo mooi anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *