8 maart 2024

Sarah Devos – Het zeeboek

Door een wandeling waarover is geschreven van De Panne naar Knokke werd dit boek in de bibliotheek geleend. Hierin staat namelijk een getekend kaartje van deze kustlijn maar ook een kaartje tot en met de Nederlandse Wadden en hoofdstukken over strandvondsten, getijden en wind. Je weet vast dat er aanlandige en aflandige wind bestaat maar hoe werkt dat ook al weer? Of de invloed van de maanstand t.a.v. het getij? Het verschil tussen zand, strand & duinen komt aan bod alsmede wat je moet doen bij kostbare strandvondsten dus jutten. Kleinere vondsten zoals schelpen, omhulsels, stenen en tanden hebben aparte hoofdstukken met daarbij duidelijke illustraties. Wist je dat er een schelpenteldag t.b.v. de wetenschap is?

Vanzelfsprekend komen vogels, vissen en andere zeedieren aan bod.  Wat een diversiteit.  Soms lees je ineens een ‘tussendoortje’, een erg leuke is ‘wolken spotten’. En waar kun je die beter observeren dan aan zee? Er valt zoveel af te lezen aan water en lucht, je hebt totaal geen weerapp nodig. Het hoofdstuk zeewieren, planten & paddenstoelen is leerzaam. Wat een soorten wier in zee. En dan de soorten grassen, bloemen en ja echt paddenstoelen. Lamsoor en zeekraal vallen ook hieronder, iets wat in mijn jeugd (al) als lekkernij werd gesneden en gegeten. Tegenwoordig gewoon in de supermarkt maar de schorren en slikken waar dit kan groeien blijven een bijzonder gebied net als natuurpark Het Zwin.

Als je wilt weten wat een hongerlijdertje is, een muizenkeutel of een zeeraket lees dan dit geweldig interessante en leuke boek met mooie illustraties. Een grote extra is de determinatieposter aan beide zijden bedrukt. Een zeer uitgebreid register en tips completeren het geheel.
De zee, er is zoveel te zien  te beleven en over te vertellen. Niet alleen voor beginners dit boek, ook volwassenen genieten dit fijn beschreven boek met vele facetten van deze natuurlijke omgeving.

Lees ook van Sarah Devos: het bosboek, Sporen & vondsten, Het ruimteboek, Het hemelboek.
Een doorlezer m.b.t. zee en geschiedenis is ‘Onder de golven’, het verhaal van Doggerland van Linda Dielemans & Djenné Fila.

Erg leuk voor vakantietijd! Of als je een onderwerp voor een werkstuk zoekt? De genoemde titels mogen een plaats in een schoolbibliotheek.

Sarah Devos, Het zeeboek, Manteau, 2017, 192 blz., 9789022336458

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *