Het dievenschuurtje en zeven andere waargebeurde geheimzinnige zaken – naar de gelijknamige podcast
Een nieuwe uitgeverij, oprichter Edward van de Vendel, titels die een vervolg kunnen zijn op de fijne tijgerlezenboeken; je ziet een boek met illustraties van Saskia Halfmouw, kortom je wilt dit eerste boek van uitgeverij Blauwgras bekijken en lezen.
Ook zonder van het bestaan af te weten van de gelijknamige podcast ‘Sara’s mysteries’ waarop de verhalen zijn gebaseerd, zie je gelijk dat dit een aantrekkelijk boek is voor kinderen van nu. De vorm en opmaak nodigen uit om het boek op te pakken, en voor je het weet heeft een kind het al voor jou in handen, want: Sara de Monchy!
De acht vlotlezende en toegankelijk geschreven verhalen die voor dit boek zijn geselecteerd zijn waargebeurd. Onderwerpen, gebeurtenissen of bijzondere ontmoetingen die kinderen bezig kunnen houden of waar ze nieuwsgierig naar zijn. Wat opvalt is dat het geheel ontzettend levendig is door de vele illustraties en dat in de verhalen naast het mysterie telkens het menselijke, het omkijken naar elkaar, terugkeert.
Voorafgaand aan ieder verhaal is er een mooie portretillustratie van de hoofdpersoon of hoofdpersonen. Een verhaal dat hierdoor direct de aandacht trekt, is het vraagstuk van Dunyah. Hij heeft zijn vader al heel lang niet meer gezien, hij woont dan ook niet meer in Nederland. Wel kan hij zich een slaapliedje herinneren, maar wat zong hij nu precies voor Dunyah? Via via wordt er contact gelegd met iemand die het zou kunnen weten, maar was zijn herinnering goed en wat is of was er met zijn vader?
Een ander verhaal vertelt je over de geschiedenis van Suriname doordat Kymani zich afvraagt wat de achtergrond van zijn familie is. Hij heeft in een museum schilderijen gezien waarop mensen moesten werken die tot slaaf gemaakt waren. De oma van Kymani kan niet veel vertellen. Een interessant onderzoek wordt gestart door Sara en Kymani waardoor ze o.a. in het Nationaal Archief terechtkomen. Zeer lezenswaardig mysterie dat om een op zichzelf staand boek vraagt. De prachtige illustraties geven beeld bij deze geschiedenis op een invoelende duidelijke manier passend bij jonge lezers. De combinatie van tekst en illustratie geven aanleiding tot gesprek over het slavernijverleden.
Sara benadert de kinderen met oprechte belangstelling en neemt ze serieus ongeacht of het raadsel nu groot of klein is. Een klein probleem in volwassen ogen kan voor kinderen niet te overzien zijn. Zo lees je over onbekende buurvrouwen waarbij vooroordelen een rol spelen, maar ook een schuurtje tjokvol spullen kan je op ideeën brengen als je de waarheid niet weet. Indrukwekkend is ook het verhaal Habeb, een jongen die in Syrië heeft gewoond waarbij je goed kunt zien aan de hand van de illustraties of iets in het heden of over het verleden wordt verteld. Ook is er een vraag waar het hondje van Dieuwertje nu is of waar een vakantievriend is gebleven, alles wordt serieus en met aandacht behandeld.
Ieder verhaal kent een duidelijke opbouw en werkwijze. Het voorwoord en nawoord zijn interessant om te lezen, vooral als je deze podcast én de theatervoorstellingen nog niet kent. Hieruit blijkt ook dat het niet zomaar een eenmalige ontmoeting is tussen Sara en de kinderen. Eén verhaal is niet eerder in een podcast voorgekomen, wel te zien in een theatervoorstelling.
Een groot compliment voor Saskia Halfmouw. Het boek is zeer rijk van haar prachtige tekeningen voorzien waarbij als eerste de levendige portretten opvallen en het lijkt of je de kinderen echt ziet. Het gemaakte onderscheid in tijd door toegepaste kleurgebruik en de door het gehele boek toegepaste verschillende stijlen vallen direct op. Wat een klus, wat een genieten. Door het vele beeldwerk is het geheel zeer attractief levendig. Ook een daardoor vanzelfsprekend compliment voor de vormgeving.
Sara’s mysteries is een boek dat van toegevoegde waarde is voor veel kinderen doordat een beschreven vraagstuk kan voorkomen in jouw omgeving, jezelf kan aangaan of een klasgenoot. De verhalen spelen niet alleen in iemands directe woonomgeving af, ze brengen je ook naar een land ver weg waardoor je leert over andere situaties of herkenning kan ervaren. Begrip hebben voor en je informeren over gaat op deze manier spelenderwijs lezend. Een dynamische aanrader vanaf ong. 8 jaar. Een cadeautip!
Sara de Monchy, Sara’s mysteries, illustrator Saskia Halfmouw, Blauw Gras, 2024, 144 blz., 9789493374003
Samenvatting:
Sara zoekt waargebeurde vragen uit, samen met de kinderen die ze aan haar stelden.
Zoals bijvoorbeeld: waarom doen de buren zo geheimzinnig?
Hoe vind je uit of je voorouders in slavernij hebben geleefd?
Waarom reageert die liefste vakantievriend niet meer?
Stapje voor stapje komt de waarheid dichterbij…
De acht mooiste afleveringen van Sara de Monchy’s populaire, bekroonde true-crime kinderpodcast nu bewerkt tot spannende verhalen – prachtig in beeld gebracht door Saskia Halfmouw.