9 maart 2024

Astrid Lindgren & Ilon Wikland – Kerstmis in Bolderburen

De eerste regels van deze sfeervolle klassieker:

‘Bij ons in Bolderburen heb je drie boerderijen, de Noordhof, de Middenhof en de Zuidhof. In de Noordhof wonen Britta en Anna, in de Middenhof wonen Lasse en Bosse en ik, en in de Zuidhof wonen Olle en zijn kleine zusje Kerstin. Zo ziet Bolderburen er in de winter uit.’

Wie Wij uit Bolderburen, Verhalen uit Bolderburen, De kinderen uit Bolderburen en vast veel meer varianten en titels van Astrid Lindgren een warm hart toedraagt zal ongetwijfeld ook de verhalen en tradities rondom kerst uit dit kleine Zweedse dorp en Lindgrens kindertijd kennen.

Een dorp volop in de sneeuw, samen om een kerstboom voor elke boerderij en een kleintje voor opa, de houtstapel aanvullen en peperkoek bakken. De voorbereidingen geven bijna evenveel plezier als de Kerstmis zelf. Alle boerderijen, wel drie, om liedjes te zingen en bij opa de boom versieren, het gaat er allemaal gemoedelijk aan toe. Tot de laatste dag voor Kerstmis wanneer de drukte in de keuken en de nog onversierde kerstboom de twijfel doet rijzen of alles op tijd klaar komt.
Het feest zelf met het gezamenlijk eten, ‘Stille nacht’ en cadeautjes krijgen wordt in illustraties en tekst harmonieus en duidelijk verteld. De andere dag gaan ze in de slee, nog in het donker, naar de vroege kerstdienst waarna alle kinderen gaan skiën om de dag met een spel af te sluiten.

Kerstmis in Bolderburen is dit jaar bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren opnieuw uitgebracht. Een werkelijk erg mooie heruitgave met de originele kleurenillustraties van Ilon Wikland die je spontaan aan je collectie kerstboeken wil toevoegen.

Een oblong prentenboek dat ieder jaar van de plank komt om bij de kerstboom voor te lezen en te genieten van de mooie illustraties. Rita Verschuur heeft ook voor dit Lindgren-verhaal de fijne vertaling verzorgd.

Astrid Lindgren, Kerstmis in Bolderburen, Vertaler Rita Törnqvist-Verschuur, Illustrator Ilon Wikland, 40 blz., 9789089673954

Eén gedachte over “Astrid Lindgren & Ilon Wikland – Kerstmis in Bolderburen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *