10 mei 2024

Elvis Peeters & Sebastiaan van Doninck – Kijk dan toch!

Er gaat hier iets gebeuren.

Pad is uit zijn schuilplaats gekropen bij het krieken van de dag. Alles hetzelfde dan de dag ervoor. De holle boomstam, de struiken, wat stenen. Langzaam ontwaakt hij. Ziet niets. Hoort summier iets. Verder nog stil, muisstil in de natuur zoals vroege vogels dat herkennen.
Een slak verschijnt op het hout en zegt dat er iets gaat gebeuren. Iets dat vaker voorkomt waarvoor nu de ideale omstandigheden zijn. De slak zit. De pad dan ook maar.

Een lichte nevel trekt langzaam op.
Zonlicht strekt zich uit.
Een distel staat hoog rechtop.
Weegbree groeit.


Het wachten duurt lang. Mieren komen in optocht voorbij gemarcheerd, de voedselvoorziening vindt plaats. Pad vraagt zich af of dit dé gebeurtenis is. Even later is alles weer stil, en leeg. Niets nieuws. Slak wacht nog steeds.
Mussen en andere vliegende dieren zorgen voor volgende afleiding en de herhalende vraag: is dat de gebeurtenis? Wachten duurt lang. Slak maant hem tot geduld en goed kijken. Verveling slaat in meervoud toe. Licht verandert.
En dan zegt slak zacht: Kijk.

Kijk dan toch! over de verwondering van het ochtendgloren.
De verwondering over het kleine grootse in de natuur.
De verwondering die de ene als vanzelf observeert en de andere kan zien door een wijzen op.

De tekst geeft treffend het menselijk ongeduld weer waarbij alles een reden moet hebben. De filosofische inslag zorgt voor gespreksstof over voorkomende gedachten en begrippen. Slak laat je vertragen en tijd nemen in een onthaast ritme. Pad houdt met zijn reacties de lezer een spiegel voor. Heeft hij iets geleerd en gezien of gaat hij als een bulldozer over tot de praktische orde van de dag?

De prachtige haast poëtische illustraties laten in sprankelende ochtenddauwkleuren zien dat alles iets is. Een formaat boek waardoor ze tot in detail tot hun recht komen. Het neemt je mee in de verrassing die de natuur zomaar geeft, met als hoogtepunt het moment dat de aarde in zijn totaliteit iedere dag krijgt: een nieuw ochtendgloren.

Het licht lijkt wel te zingen, ook al hoor je het niet. Zo vrolijk schijnt het.

Ik ben fan. Er is veel meer te ontdekken en te vertellen. Gewoon kijken.

Elvis Peeters, Kijk dan toch!, illustrator Sebastiaan van Doninck, Lannoo, 2023, 32 blz., 9789401489676

2 gedachten over “Elvis Peeters & Sebastiaan van Doninck – Kijk dan toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *