6 maart 2024

Stargate – Ingvild H. Rishøi

Heel af en toe zijn er boeken waarbij ik direct denk ‘dit moet ik écht lezen’. Stargate was zo’n boek. Een omslag écht mooi, zo sterk en mijn gevoel dat zegt dat het een bijzonder, speciaal verhaal zal zijn. Mijn gevoel zei genoeg. Of als een huisgenoot zegt: neem het ’s avonds mee naar boven, dan heb je het zo uit. Dat klopte. Een uur na middernacht begon ik, al snel ben je op de helft en is het toch verstandiger te slapen dan door te lezen. Het is prachtig, meesterlijk goed.

Het begint al op de eerste bladzijde waar ik werd geraakt door een zin.
“Want hij begreep alles, dat begrijp ik nu.” De hoofdpersoon werd gezien door de conciërge. Een klein gebaar wordt groot.

Een kerstvertelling in een iets andere vorm, het verhaal van Ronja en oudere zus Melissa. Ronja denkt, droomt veel en hoopt dit jaar vooral op een kerstboom. Haar vader werkt wanneer zijn alcoholverslaving het niet heeft overgenomen. Dat is dus niet vaak. Waar hij wel vaak is, is waar drank is: Stargate. Ronja helpt hem indirect aan een baan als kerstboomverkoper. Hij houdt het niet lang vol en Melissa neemt het als 16-jarige over. Voor en na schooltijd om toch wat geld te verdienen, ook al is het bij een baas waar de term uitbuiting goed bij past. Ronja helpt na schooltijd mee.

De hoop van Ronja komt veelvuldig langs en zakt op verscheidene plekken weer in. Als haar vader op Luciadag bij de toneeluitvoering bijvoorbeeld niet te vinden is. Gelukkig is er iemand anders voor haar die haar diezelfde ochtend geholpen heeft met het strijken van haar jurk. Hoop en liefdevol.

Nergens te veel woorden, nergens te weinig. Precies goed om dit ontroerende, trieste, schrijnende verhaal te lezen van de zussen. Tussen de regels door zie je beelden van beschrijvingen of zie of hoor je.. niks. Linken naar het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes en Ronja de roversdochter maken het verhaal nog beter. Mooi hoe alles bij elkaar komt.
Groot compliment aan vertaalster Liesbeth Huijer voor haar vertaling.

Het voelt alsof ik dagen/weken in dit boek heb gelezen, een groots verhaal in weinig bladzijden. Dit boek is magisch mooi, precies goed om rond kersttijd te lezen. Een boek om nog een keer te lezen, eind december bijvoorbeeld. Niet vanwege de situatie van de kinderen, de armoede, de drank of een vader die meer niet dan wel voor hen zorgt.

Vanwege de hoop. Het is altijd de hoop die doet leven.

Ingvild, H. Rishøi, Stargate, Vertaling Liesbeth Huijer, Koppernik, 2022, 156 blz., 9789083262123


Eén gedachte over “Stargate – Ingvild H. Rishøi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *