9 maart 2024

Robin – Sjoerd Kuyper

Fan-tas-tisch! Poeier in m’n hoedje!
Het was het meer dan waard om deze bundel in huis heen en weer te slepen en te horen van huisgenoten ‘Komt ze weer met de Robinbijbel’.
Met recht zijn alle verhalen over Robin gebundeld in dit unieke exemplaar, gebonden in linnen.

Goede, grappige, zeer grappige, mooie verhalen met veel kinderlogica en onderwerpen. Een boek over het leven door de ogen van een kind en wijsheid van jong en oud. Inclusief bijpassende, mooie, sprekende en grappige illustraties van Marije Tolman. Ze geeft de bewondering en beleving van Robin precies goed weer.

Het is bijzonder hoe gemakkelijk Kuyper lijkt te schrijven, enigszins zal daar misschien waarheid in zitten, omdat het verhalen betreft over o.a. zijn kinderen. De verhalen lezen makkelijk en zijn vooral ontzettend goed voor te lezen. Vele onderwerpen worden besproken op een luchtige(re) manier, veel woordgrapjes van Robin of een van zijn ouders en die eerdergenoemde kinderlogica.
Toch wordt er over onderwerpen zoals de dood niet te luchtig gedaan en blijft het serieus. Op zijn manier denkt Robin er over na en krijgt hij uitgelegd wat dat precies is.
De band tussen Robin en opa, de vele mooie/goede/leuke redeneringen van opa, Robin en zijn gedachten over God, Robin die verliefd is op juf Tineke, Robin die wrombeer, dichter en ridder is, over poeiers in hoedjes, onweer midden in de nacht, ziek zijn en nog zoveel meer.
Een boek over de wereld en het leven vanuit kinderogen. Het leven wordt soms minder moeilijk als we allemaal wat meer Robin zijn. (Hoewel ik sommige dingen niet aan zou raden hahaha).

Speciale benoeming voor de geweldige Ridder Validon en Ridder Bommerkruit en natuurlijk voor de fantastische Knor die altijd met Robin mee op stap mag/gaat. Die twee maken heel wat mee.

Hier een stukje waar ik erg om heb moeten lachen, al missen jullie wel de rest van het verhaaltje.
“Als je een gat in je hoofd hebt,’ schreeuwt Robin, ‘en het regent, dan komt er water in dat gat. En dan kunnen daar eenden in. Dan heb je een vijver in je hoofd!’
‘Dat is waar!’ schreeuwt papa.”

Had ik al gezegd dat dit fan-tas-tisch was?

Sjoerd Kuyper, Robin – alle verhalen, Illustraties Marije Tolman, Hoogland & Van Klaveren, 2022, 480 blz., 9789089673718

2 gedachten over “Robin – Sjoerd Kuyper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *