9 maart 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris en bakkertje Bas

Bij een verjaardagsfeest hoort een passende taart. Ook op de boerderij van Boer Boris en zijn vrienden. De jarige is het paard Knol. En een echte taart bestel je bij de bakker. Eén telefoontje en het komt voor de bakker bij Bas. Hij draait zijn hand niet om voor een taart ‘met haver en hop, en met kaarsjes erop!’

De bezorgservice is ook onderdeel van de telefonische bestelling. Door de winkelstraten naar de boerderij met al een donkere wolk en een drup. Taart in de laadbak van de bakkersauto, maar wat een pech, de auto half in het slootje en de taart hangt scheef. Boer Boris komt aangesneld met een speciale wagentje uit zijn collectie en helpt hem op het droge. Bakkertje Bas wordt naar huis gebracht en de scheve taart met veertien kaarsjes wordt bij terugkomst op de boerderij met genoegen verorberd. Toch is dat niet het einde van het feest. Bakkertje Bas heeft een bijzondere verrassing voor hen in petto!

Boer Boris is en blijft een geweldig concept. In deze veertiende Boer Boris, let op de details, weten Van Lieshout & Hopman de jonge lezer weer een vrolijk nieuw avontuur te geven. De rijmende tekst geeft in enkele zinnen een heel verhaal. Een link naar een tv-programma is op een leuke manier verwerkt. Bijv. ‘Iedereen klaar? Trekken maar!’ of ‘Bezorgen maar!’ Keuzes maken in smaken of hoe je je gedraagt in het verkeer, wat veilig of eng is, omzien naar elkaar, zijn naast ‘feest’ een paar onderwerpen. Zowel in de tekst als in de illustraties zijn deze verwerkt, zie bijv. verkeersborden of de verschillende taarten in de winkel. Veel aandacht is er voor de invulling van de etalages. De middenstander krijgt positieve aandacht. Taart haal je bij de bakker, een stukje vlees bij de slager waar de hond niet naar binnen mag èn een boek bij de boekhandel!

Je raakt niet uitgekeken op de prachtige platen. Een lach ontlokt de rennende kippenbende of de varkens aan de cocktail. Velen herinneren zich de Bolletje beschuitbus of herkennen een tulbandvorm. Als fan van Boer Boris zoek je vanzelf het muisje en de terugkerende vogel. Je ziet er eentje zelfs voorbij zoeven als er getakeld wordt. Zowel de jonge lezer als de voorlezer zal enorm genieten van deze Boer Boris die prima aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek 2021. Een top Boer Boris waarbij Knol terecht versierselen heeft omhangen.
Het pronksluitstuk waarin alle avonturen samenkomen is tot het laatst bewaard, een superillustratie als posterwaardig eindtoetje! ‘De taart is klaar’, lezen maar!
Heerlijke aanrader!

Ted van Lieshout, Boer Boris en bakkertje Bas, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 2021, 32 blz., 9789025775322

Eén gedachte over “Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris en bakkertje Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *