6 maart 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris en de bietjes

Het is groeizaam weer; buitje regen, wat hogere temperatuur en de zon doet de rest. Het blad vliegt aan de bomen, de bloemknoppen springen open en straks is er lekker gezond weer alle groente uit eigen tuin.  Behalve bij Boer Boris. Daar is een probleempje. Twee eigenlijk. Boris is ziek van verdriet want de bieten groeien niet!

Rondom de boerderij van Boris, Sam en Berend is alles kleurrijk zomers. De zonnebloemen staan dakrand-hoog, de kippen paraderen in de groentetuin, bloemen in potten langs de muren, een plaatje om blij van te worden. Boer Boris is alleen nergens te zien. Sam en Berend  krijgen de verslagen Boris met geen mogelijkheid uit bed. Het is al negen uur! Boris heeft er alles aan gedaan om ook de bietjes te laten groeien, maar helaas het blijven zielige stengeltjes. Troostend zeggen ze wel spruitjes te willen eten en gaan samen in de groentetuin aan de slag. Gewapend met gieter en riek ontdekken ze al snel dat het bietenblad een ziekte vertoont. Met alle dieren geven ze de ielige plantjes nog meer liefde dan Boris al deed.

Alles wordt uit de kast getrokken. De EHBO-koffer wordt mee naar buiten gezeuld, de kippen vertroetelen ze met wormpjes in plaats van ze te verschalken, de schapen komen poot voor poot over de loopplank om ze wollig te verwarmen en ook de varkens inclusief big brengen hun dekentjes. Het geheel wordt opgeluisterd door vrolijke klanken van gitaar en sax. Voordat het gehele dierengezelschap in een kringetje plaatsneemt geven de grote koeien de kleine plantjes een liefkozende kus. Voorknorren kunnen de varkens als geen ander uit hun lievelingsboek BB deel 1 tijdens het bespelen van de klankschalen door Sam waarbij muisje in minivorm aansluit en een koe een alziend oog draagt. Bijna ieder dier zit in lotushouding terwijl Berend peinzend de wacht houdt met kat en hond. De vermoeidheid slaat al snel toe bij het vallen van de nacht. Bij het licht van de lantaarns kruipen ze gezellig allemaal tegen elkaar aan. Eén persoontje is nog alleen en zou dit hele circus bijdragen om straks lekker die rode biet te kunnen consumeren?

Een Boer Boris zoals altijd met fantastische kijk- en ontdekplaten; oog voor detail, vergezichten, natuur en verrijkende rijmende tekst. Neem de regels: De haan kraait dat het ochtend is. De wereld gaat weer open. Hoe noem je het geluid van de haan of welke dieren kraaien, wanneer doen ze dat en wat betekent hier ‘opengaan’? De omgevingskleur sluit exact aan bij dit ochtendgloren evenals de eerdere van het voorafgaande etmaal.

Op de eerste en laatste spread zie je verschillende voorwerpen uit vorige delen. Dit zijn al bespreekplaten op zich. Je merkt knuffeldieren op, een verzameling, foto’s en schilderijtjes. Boris heeft wel een bedlampje maar waar is zijn voorleesboek? Of vertellen Buurman & Buurman hem voor het slapengaan een verhaaltje? De merel weet misschien het antwoord want die houdt overal alles in de gaten.

De dieren worden als soort geschaard onder kip, koe, varken terwijl ze afzonderlijk de eigenheid in bijv. houding en gapen houden. Berend lijkt meer van het traditionele te houden en Sam zoekt andere wegen dan de ooit gebruikelijke. Zijn zoals je bent, elkaar accepteren en openstaan voor veranderingen wordt hiermee aangestipt. Ook de dieren genieten van een smakelijk vegetarisch buitenfeestmaal. En de beste Boer Boris zelf? Die kan de warmte en aandacht niet missen en gedijt net als de bietjes bij gezelligheid en liefde van iedereen.

Boer Boris en de bietjes zit vol herkenbaarheid dicht bij huis, je zou zelf een moestuin willen aanleggen als je die nog niet hebt!

Ted van Lieshout, Boer Boris en de bietjes, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 2023, 32 blz., 9789025777647

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *