7 mei 2024

Tom De Cock – Lily. Storm

De trein gaat op hoog tempo door

‘Lily, al bij onze eerste ontmoeting wist ik dat je een uitzonderlijk kind bent met het talent om een boodschap zo te verpakken dat niemand die kan negeren.’ In het eerste deel van de LILY-saga werd de wereld van 2150 geïntroduceerd, waarin een deel van Europa zich achter hoge muren heeft verenigd in De Nieuwe Unie. 95% van de bewoners komt als gevolg van het enorm veranderde klimaat nooit buiten. In deze wereld ging de 14-jarige influencer Lily op jacht naar de ultieme dekking van likes en volgers en kwam achter de schokkende waarheid over de menselijke leefwijze.

Over dit boek was ik laaiend enthousiast; ik noemde Tom De Cock ‘een nieuwe stem binnen de young adult, met een sterke boodschap’. Daarom sprong ik direct op toen ik hoorde dat er een tweede deel met hetzelfde hoofdpersonage op de markt kwam – het verhaal was terecht nog niet klaar. Lily is klaar om met andere jongeren haar boodschap van duurzaamheid te verspreiden. Probleem: ze zitten vast op een eilandje buiten de Unie en de volwassenen willen niet luisteren. De ministerraad werkt zelfs flink tegen.
Hier werkt de auteur de parallellen met de 21e eeuw wederom goed uit. Zelfs de jongste young adultlezers die nog minder goed doorhebben hoe de macht spijtig genoeg vaak werkt, zullen overeenkomsten zien met bijvoorbeeld klimaatmarsen en klimaatdoelen die in de politiek nog steeds niet helder geformuleerd worden. Lockdowns, geen lichamelijk contact en toenemende technologisering die niet per se nuttig is bieden ook handvatten tot nadenken.
Mede daarom vind ik de Lily-boeken óók geschikt voor volwassenen. Als zij verder durven te kijken dan het YA-label en erover praten is denk ik een doel van Tom De Cock bereikt.

Wat vaker gemerkt wordt bij andere series is dat de verhaallijn bij het tweede deel inzakt. De Cock lijdt gelukkig niet aan dit syndroom; het niveau en tempo liggen even hoog als het eerste deel. Dit merkte ik op het moment dat ik even een paar hoofdstukjes dacht te lezen en toen als een trein (of een storm?) doorging naar het eind. Dat is pas beton. 😉
Naast de eerder genoemde elementen zit er ook nog iets geniaals in het verhaal waar ik tegen de onwetende lezer nog niets over kan zeggen, maar waarvan ik erg benieuwd ben hoe dat verder gaat uitpakken. Ik zag in elk geval voor me dat filmregisseur Christopher Nolan in de toekomst eens met Tom De Cock belt. Dan zullen de boeken wel eerst vertaald moeten worden; is het al duidelijk dat ik nog meer potentie zie? Enfin, Lily. Storm biedt je een heel goede leeservaring en ik benijd de mensen die over een paar jaar de hele serie achter elkaar kunnen lezen. Voel verder geen druk…

Tom De Cock, Lily. Storm, Pelckmans, 2022, 400 pagina’s, 9789464015492.

Lily wordt gesponsord door Mixxon Earth Care (boekgrapje).

Eén gedachte over “Tom De Cock – Lily. Storm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *