16 september 2024

Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet, De dief die niemand zag

Spekkie zag op vakantie een keer een ‘levend standbeeld’. De mensen die je geschminkt en verkleed soms ook op festivals ziet. Sproet vindt het superknap als je zo lang stil kunt staan en nu staan er zomaar een paar in het park dichtbij waar het duo woont.

Spekkie, die eigenlijk Marloes heet en spekkies eet om te kunnen nadenken, pakt nog even haar opschrijfboekje mee voordat ze samen naar de beelden gaan kijken. Je weet maar nooit of je iets moet noteren over iets verdachts dat je tegenkomt. Ze zien het melkmeisje, een balletdanseresje en een soldaat die als grapje rozen kan schieten, maar ook een clown die opvallende paarse schoenen draagt. Spekkie vindt het jammer dat deze clown haast heeft om weg te gaan, ze had hem nog vragen willen stellen. Ze hoort wel dat hij met een grappig accent praat en Jari heet voordat hij op een rammelende blauwe fiets vertrekt.

Sproet kan dit keer niet lang blijven, hij moet nog mee naar de stad om nieuwe kleren want opa viert binnenkort zijn verjaardagsfeest. Eerst wil Spekkie samen oefenen voor levend standbeeld als speurdersduo. Sproet geeft toe, hij weet hoe eigenwijs zijn duo kan zijn. Spekkie heeft bedacht dat ze daarvoor nog schmink nodig heeft en wil even mee. Bij De Cleer, een grote winkel waar ze heen gaan, hebben ze dat vast ook.
Eenmaal in de winkel is het druk bij de pashokjes. Eén persoon heeft opvallend veel haast. Spekkie ziet iets bekends, een tas, schoenen, het is nogal vreemd. Als ze nieuwsgierig in het pashokje kijkt waar de man uitrende, vindt ze een folder met adressen en steekt die in haar zak. De schmink moet wachten, de winkel gaat sluiten, ze kunnen nog net onder de rolluiken door. Intussen blijft Spekkie zich afvragen: waar is die man gebleven die zoveel op de clown lijkt?

Een nieuw deel in de reeks Spekkie & Sproet zal met plezier worden ontvangen door de jongere lezer. Doordat in een paar woorden uitleg is verwerkt over terugkerende elementen kan er ook met dit deel worden begonnen aan de serie. Natuurlijk is de neef van Spekkie, de politieagent Nelson weer van de partij. Hij zegt altijd tegen het speurdersduo: ‘Dat je goed oplet is prima, maar het echte werk moet je aan de politie overlaten.’ Deze opmerking maakt hij niet voor niets tegen deze nieuwsgierige vrienden. Het duo kan heel goed speuren, maar het kan ook bijna mis gaan en hij weet hoe eigenwijs Spekkie kan zijn. En toch gaan ze weer op pad. Doordat Nelson zijn krant vergeet mee te nemen met voorop een foto en artikel over een mysterieuze winkeldiefstal wordt het speurderszintuig van Spekkie geactiveerd. Juist in de winkel waar het duo zaterdag was. Sproet wordt erbij gehaald die direct vragen stelt en verbanden legt. Het wordt spannend of hij nog op tijd op opa’s verjaardag zal zijn.

Ook in dit deel zijn er diverse thema’s verwerkt. Bijv. ergens je adres op schrijven kan gevolgen hebben, phishing via whatsapp, elkaar helpen, samenwerken of niet zomaar ergens binnenlopen of heengaan als niemand dit weet en als je een mobiele telefoon meeneemt zorg dan voor voldoende batterijduur. Je je kunt informeren door de krant te lezen i.p.v. online te surfen en de problematiek rondom wonen en levensonderhoud vele kanten heeft en aannames snel zijn gemaakt. Dit lijken misschien grote onderwerpen voor lezers vanaf een jaar of 7, alles is echter behapbaar en duidelijk uitgelegd passend bij de leeftijd. De altijd geweldige tekeningen van Juliette de Wit dragen hier aan bij. Tekst en beeld zijn weer goed op elkaar afgestemd. De  tekeningen laten je na zoveel jaar en zoveel delen nog steeds lachen en vele leuke details ontdekken die overal in de tekst zijn opgenomen. En als je het over details hebt: tip om de schutbladen vooraf het lezen te bekijken en te bedenken welke voorwerpen met wat te maken kunnen hebben.

Een spannend en leuk deel in de detectiveserie Spekkie & Sproet. Sommige voorvallen zijn wat toevallig of voorspellend, dit heeft als voordeel dat enkele scènes niet té spannend worden. Misschien is er een tip voor een nieuw spel: ‘standbeeld spelen’ door deze ‘De dief die niemand zag’. Een aanrader voor iedere eigenwijze jonge lezer vanaf ong. 7 jaar, ook leuk in de middenbouw!

Vivian den Hollander, Spekkie en Sproet De dief die niemand zag, illustrator Juliette de Wit, Ploegsma, 2024, 128 blz., 9789021685830

Meer tips voor beginnende lezers? Starten met lezen is geweldig!

Eén gedachte over “Vivian den Hollander – Spekkie en Sproet, De dief die niemand zag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *