‘Huizen met een verhaal’ is een ode aan de fantasie en het grafische vak.
De huizen met hun verhalen zijn verzonnen; aan de verbeelding van de Japanse maker Yoshida Seiji ontsproten door films en boeken die hij heeft gezien en gelezen. Bijvoorbeeld het laboratorium van een obsessieve botanicus, wiens huis vol staat met allerlei plantensoorten, of een kliniek in het bos waar een arts dieren opvangt. Je leest een mogelijke context rondom het personage, maar vooral is het interieur van de woning minutieus uitgewerkt.
Voor de lezers met interesse in architectuur en grafische vormgeving volgt na de platen met bijzondere optrekjes en bouwsels een misschien nog interessanter gedeelte.
Yoshida geeft een (getekende) inkijk in zijn atelier, dat in de kelder van zijn huis ingericht is.
Dan volgt een tekstloos stripverhaal waarin hij letterlijk een andere vertelvorm toont en een katern van ongeveer twintig bladzijden met uitleg bij de illustraties in de vorm van lijntekeningen. Op welke periode en omgeving is de afbeelding gebaseerd? Soms staat er ook bij waar je het echt bestaande huis dat als inspiratie diende kunt zien.
De tekenaar kijkt daarvoor verder dan Japan en Europa: Hongkong, Honduras, Rusland, Tibet en ook een Nederlandse windmolen komen voorbij. Ook is geput uit verschillende tijdperken variërend van de 14e-21e eeuw en kenmerkende periodes uit de Japanse geschiedenis.
Dat het boek van Japanse makelij is valt in eerste instantie niet eens zo op, totdat ergens de oppervlakte in tatami uitgedrukt wordt en in het atelier Japanse elektronica getekend staat.
Als laatste demonstreert Yoshida de making-of van de laatste tekening. Zijn werkproces bestaat uit schetsen, een voorontwerp op de computer (waarin gelet wordt op alle lijnen en verdwijnpunten) en daarna het inkleuren van de doorsnedes en gehele illustraties. Daarbij laat hij zien waar hij extra aandacht schenkt aan het gebruik van lichtdonkere vlakken, kleuraccenten en wel/niet veel detailgebruik.
Door ‘Huizen met een verhaal’ ga je anders kijken naar de straten waar je doorheen loopt. De meest diverse huizen kom je tegen: van boekhandel, vuurtoren, cacaopeulboomhut tot bibliotheek tot huis tegen de rots. Welk verhaal zou jij bedenken als je een bijzonder huis ziet? Of wat komt er in je op bij een titel zoals “boomhut van een dromer”?
Zorgvuldig samengesteld kijk- en leesboek met een informatief-fantasie karakter. Vanaf ong. 10 jaar en allen die zijn geïnteresseerd.
Vertaald uit het Japans door Tomoko Kaji en Heidi Van Hiel.
YOSHIDA Seiji, Huizen met een verhaal, vertaler Tomoko Kaji en Heidi Van Hiel, Clavis, 2023, 128 blz., 9789044851625.