9 mei 2024

Sylvia Vanden Heede – Vos en Haas, Een boom in een boom

Een verhaal van Vos en Haas waarin Uil de hoofdrol heeft.
Uil heeft schoongemaakt, hij houdt van netjes. Soms richt hij zijn boomhuis opnieuw in. Vandaag moeten de fotolijstjes het veld ruimen, alleen die met het ei erop mag blijven, de andere met hem erop kunnen weg. Maar wat nu, want iets weghalen wat er lang heeft gehangen betekent een kale plek en verkleurd behang.

Uil gaat op zoek naar een blik vol oude foto’s en laat prompt lijstjes uit zijn vleugels vallen. En dat nog voor het ontbijt. Glassplinters overal en de toegesnelde Vos snijdt zich eraan. Uil gaat bijna van zijn stokje bij het zien van het bloed, Vos houdt zich groot en Haas is de praktische dappere, zij verbindt en houdt het hoofd koel.

Er volgt een verhaal over familieverhoudingen met allerlei woordbetekenissen: ‘je moet eerst ouder zijn’ voordat je grootouder kunt zijn maar Vos vindt zichzelf al oud genoeg en Uil gelooft er niets van dat hij uit een ei is gekomen van zijn pa en ma. Hij is intussen graag de adoptieouder van het ei waaruit Piep de kip kwam en wat ooit voor zijn deur lag. Piep voelt als familie maar is dus geen bloedverwant van hem.

Op een mooie en ook grappige wijze worden best lastig te vatten begrippen voor jonge lezers uitgelegd, en dat in een verhaal dat halverwege tot eind groep 3/leerjaar 1 kunt lezen.

Haas bedenkt een oplossing voor de kale plekken in Uil zijn boomhuis waardoor de lijnen duidelijk worden. Een stamboom met foto’s uit het blik en een plaats voor de niet echte familie die wel als familie voelt.
Uil is blij: ‘Een boom in mijn boom.’
En Vos kan eindelijk gaan ontbijten.

De tekeningen van Thé Tjong-Khing zijn als vanouds geweldig, evenals de tekst van Sylvia Vanden Heede.
Een deel dat eerder is uitgegeven in 2016 en in 2023 een herziening heeft gehad. Een bijkomend voordeel is dat dit deel maar voor 6 euro is te vinden in de boekhandel. Leuke sinttip?

Sylvia Vanden Heede, Vos en Haas Een boom in een boom, illustrator Thé Tjong-Khing, Lannoo, 2023,

Eén gedachte over “Sylvia Vanden Heede – Vos en Haas, Een boom in een boom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *