26 november 2024

Adam Ciccio & Barbara Bongini – Verdriet mag er zijn

In de reeks Healthy Minds (Mijn kop is top) van Adam Ciccio zijn inmiddels diverse titels in het Nederlands vertaald. Een aantal hiervan bijv. ‘Vliegen met de vogels’, ‘De gedachtentemmer’ en ‘Goede reis, ballon’ is een bespreking op Lezersgoud geplaatst.
Ook volgens hetzelfde concept zijn er prentenboeken met een sociaalemotioneel thema uitgegeven, bijv. ‘Ik kan het!’ met het onderwerp faalangst, zijn vertaald en soms met dezelfde, soms met tekeningen van een andere illustrator.

Kinderen kunnen in het verhaal en vooral in de illustraties herkenning vinden. Geen moeilijke woorden of uitweidende verhaallijn, het onderwerp en het welzijn van een kind wordt centraal en vooropgesteld. De boeken zijn bij uitstek geschikt voor situaties in de klas en de sociaalemotionele les, maar ook voor minder eenvoudige ogenblikken thuis waarbij een boek helpend kan zijn.

In dit boek ‘Verdriet mag er zijn’ is het onderwerp direct duidelijk door de titel. Een goedmoedig monster op de omslagillustratie met een kwetsbaar huilend kind geeft de situatie en sfeer weer. Het verdriet, gevisualiseerd door dit ‘monster’, biedt een paraplu ter bescherming. Een omgekeerde situatie op het titelblad geeft een relativeringsmomentje waardoor ook direct duidelijk kan zijn dat iedereen wel eens verdrietig is en een helpende hand nodig kan hebben.

Dat verdriet er gewoon kan en mag zijn zie je ook op de volgende paginagrote illustraties van de Italiaanse illustrator Barbara Bongini. Ze zijn kleurrijk en warm ondanks het meer sombere  donkerblauwe van het verdrietmonster. Verdriet wordt als bewolkt, grauw en grijs verwoordt en tegelijk wordt gezegd dat je je ook op een zonnige dag niet fijn kunt voelen terwijl je ‘verdriet’ dan liever zou vergeten en niet in je omgeving wilt hebben.
Het monster alias verdriet geeft aan dat het net zolang blijft tot je accepteert dat verdriet als emotie er mag zijn en je je niet hoeft te schamen. Want iedereen is wel eens verdrietig, – zie ook de schutbladen – iedereen huilt wel eens, om allerlei redenen. Groot, klein, kwetsbaar of stoer, verdriet het overkomt iedereen een keer, het lijkt bijna een waar tranendal.

Maar als je ‘verdriet’ niet toelaat? Dan stroomt die bekende druppel over de emmerrand en wordt alles te veel. Het binnenhouden van tranen en ook het overlopen van de emmer wordt met veel expressie verbeeld waardoor een kind de emotie goed kan aflezen en begrijpen.
Het mogelijke gevolg van opkroppen wordt daarna ook aangegeven ‘Voor je het weet, glij je uit. En misschien zie je even geen streepje zon meer. Dan ben je de hele dag somber zonder reden.’
Als je verdriet toelaat, voel je je uiteindelijk beter is wat het verdrietmonster het jongetje meegeeft en daarna schijnt letterlijk of figuurlijk de zon weer. Steeds een beetje meer, dan wordt je extra bagage minder en zie je misschien net als in het boek uiteindelijk wél de zonnige regenboog aan kleuren.

Een fijne laagdrempelige toevoeging aan de serie ‘Mijn kop is top’ in duidelijke taal en aansprekende kleurrijke illustraties waaruit emotie door mimiek en houding spreekt. Laat verdriet toe, accepteer, leer door gewonnen zelfvertrouwen er mee om te gaan om het daarna te kunnen laten gaan. Voor kinderen vanaf ong. 4 á 5 jaar.

Adam Ciccio, Mijn kop is top – Verdriet mag er zijn, illustrator Barbara Bongini, Clavis, 2024, 32 blz., 9789044850611


Meer van Ciccio op Lezersgoud – Mijn kop is top:
Adam Ciccio & Myriam Berenschot – Vliegen met de vogels
Adam Ciccio & Katrijn Jacobs – De gedachtentemmer
Adam Ciccio & Margriet van den Berg – Goede reis, ballon
Adam Ciccio & Barbara Bongini – Dit boek is saai! – volgt nog

Andere:
Adam Ciccio & Myriam Berenschot – Ik kan het!
Adam Ciccio & Natallia Bushuyeva – Jeff de Kikker, Blijven springen
Adam Ciccio & Gertie Jaquet – De spiegel van Marie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *