9 maart 2024

Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris, start de motor!

In het voorjaar zien we ook Boer Boris meer buiten op het land. De tractor wordt van stal gehaald. Het land moet na het ploegen in het najaar worden losgemaakt en het zaaien kan beginnen.

Vooruit, pas op, maak baan!

Boer Boris komt eraan!

Na het zaaien ga je oogsten of grasmaaien en natuurlijk heeft Boer Boris voor deze activiteiten speciale machines. En als de appels rijp zijn: de plukmachine! En als je de groenten en fruit naar de markt brengt welke machine gebruik je dan? Soms start Boer Boris de motor van een machine voor een grappige speelse activiteit en ontdek je Berend en Sam en alle dieren van de boerderij.

Boer Boris heeft al vele motoren gestart in alle boeken die inmiddels zijn verschenen. Verschillende hiervan kun je in dit vierkante kartonboek in groot formaat terugzien door het openen van de uitklappagina’s. Bijv. uit ‘Boer Boris gaat naar de markt’, maar ook uit ‘Boer Boris in de sneeuw’. De vormgeving is geweldig, de illustraties sluiten exact op elkaar aan van bladzijde en uitklapdeel. En toch is er iets anders eronder te zien dan bovenop. Verrassend is dat de uitklappagina’s niet allemaal aan dezelfde kant openen. Dit heeft alles te maken met de machinekeuze die Boer Boris heeft gemaakt.

Grote machines spreken tot de verbeelding, maar zonder tekst geen echte ‘Boris’. Ook in dit peuterboek en vast ook voor kleuters is het genieten van de tekst. In een fijne cadans op rijm worden bijna zijdelings moeilijkere woorden of een synoniem uitgelegd en vogel- en groentensoorten genoemd. En dat allemaal mèt humor in twee tot vier zinnen per machinebladzijde!

Naar de illustraties blijf je kijken. Gedetailleerd tot de kleuren van de poken. Alle bekende dieren komen terug, tot aan het muisje in de hangmat, de poes, het hondje en het zwarte vogeltje toe. De varkens zijn echt grappig, de kieviten lijken een broedplek te zoeken en de kippen kakelen de boel weer bij elkaar.

Een heerlijke leuke leerzame beestenbende en een wagenpark paginagroot van Boer Boris, Sam en Berend waarmee je ieder kind verrast! Met een niet-aflatend enthousiasme en enorme precisie hebben Van Lieshout & Hopman weer een top Boer Boris aan hun oeuvre toegevoegd. En als je te snel door dit boek gaat? Beide handen aan het stuur en trap op de rem!

Voorlezen en Genieten. Aanrader.

Ted van Lieshout, Boer Boris start de motor!, illustrator Philip Hopman, Gottmer, 2021, 14 blz., 9789025774639

Eén gedachte over “Ted van Lieshout & Philip Hopman – Boer Boris, start de motor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *