9 maart 2024

Adam Ciccio & Katrijn Jacobs – De gedachtentemmer

Fijne aanrader m.b.t. mentale gezondheid

Wie herkent het niet, dat je blijft denken aan iets? Een ruzie, een gemis, een toets, een onderzoek of alles wat er niet kan gebeuren en wat als jij raar wordt gevonden? Piekeren kan een grote plaats innemen, zodat positieve gedachten worden ondergesneeuwd. Ook bij kinderen. In ‘De gedachtentemmer’ wordt dit op een monsterlijkgrappige manier inzichtelijk gemaakt.

Het hoofdpersoontje in dit prentenboek verdwaalt in het piekerbos: ‘Het is een doolhof in mijn hoofd.’ en vraagt zich angstig af hoe er ooit uit te komen. Hij wil wel, maar hoe? Helpt het als je ondersteboven hangt vraagt hij zich af, vallen die gedachten er dan uit? Of kun je je verstoppen voor die piekermonsters?
Een lichtpuntje ontstaat als hij naast iets negatiefs ook aan iets positiefs denkt. De goede gedachten maken de monstertjes kleiner en kleiner tot ze zelfs verdwijnen. Af en toe steekt er eentje de kop op, maar die weet hij ‘te temmen met mijn goede gedachten.’

Een titel uit de reeks ‘mijn kop is top’ met herkenbare situaties en onderwerpen voor jonge kinderen m.b.t. mentale gezondheid. Dit verhaal met het thema angst en zelfvertrouwen laat zien dat nadenken een belangrijke vaardigheid is maar dat het ook kan resulteren in gedachten die niet waar kunnen zijn. Achterin wordt in het kort uitgelegd hoe deze emotie bij jonge kinderen ontstaat en hoe die te benaderen is. Daarna worden een aantal tips gegeven met als laatste het motto van ‘De gedachtentemmer’: Geloof niet alles wat je denkt! om piekergedachten te lijf te gaan.

De krachtige illustraties van Katrijn Jacobs hebben een goed evenwicht in fantasie en herkenbaarheid en dragen het verhaal in opbouw en verwerking van de emotiegedachten. De piekermonsters zijn eerst groter en overheersender in een spread en omvatten soms letterlijk de hoofdpersoon. Grote tanden, enge ogen en grijpende poothanden als het jongetje piekert en twijfelt tegenover minder monsters in aantal, kleiner en dichte monden tot zelfs een monstertje dat als krukje dient. Bij een goede gedachte durft het jongetje aan één een hand te geven en druipt de rest bijna huilend af. De kleuren zijn fris en vrolijk waardoor het niet te eng wordt voor jonge kinderen.

De oorspronkelijke titel is ‘A thought is just a thought’ en geeft goed gedachte en gevoel weer. Met het woord gedachtentemmer wordt meer de strijd aangaan met de piekergedachten weergegeven.
Door een verschil in cultureel gedachtegoed en taal is het zoeken naar de nuance in een vertaling waardoor de illustraties in een prentenboek van groot belang zijn. De laatste illustratie waarop het jongetje vol vertrouwen en met plezier zit voor te lezen aan zijn monsterpubliek is hiervan een treffend voorbeeld.
Een fijne aanrader om met goede moed op weg naar zelfvertrouwen voor te lezen waardoor je kop weer top is!

Adam Ciccio, De gedachtentemmer, Illustrator Katrijn Jacobs, Clavis, 2022, 32 blz., 9789044847895

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *