9 maart 2024

Rick Terwindt & Connie Snoek – Het is nu onder water later

Harry de Hamerhaai maakt veel lawaai.
Zo kwaad is Harry de Hamerhaai.
Met deze toekomst in zijn hand
komt hij niet ver in onderwaterland.
Al dat plastic in de zee is niet oké, oké?
Dus weg ermee, huppakee, weg ermee.’

Het begin van één groot diergedicht. Maar niet zomaar één. Gemaakt in samenwerking met 400 basisschoolkinderen van 15 scholen. Iedere klas schreef over een dier. Een dier met problemen door al het vuil, het plastic in zee.

Het gedicht start met Harry die twee dieren gaat overtuigen van de noodzaak om de zee schoon te krijgen, op te letten wat je doet/gebruikt en waar je het achterlaat in het belang van de leefomgeving van deze dieren. We komen tegen Jippie de Dolfijn, Toon het Zeepaardje, Henk de Kwal of Coco de Kogelvis. Ook een pinguïn passeert op een ijsschots, een walvis ligt in het onderzeeziekenhuis en een otter op zijn slee.

Duidelijk dat dit boek over klimaatverandering gaat, de plastic soep, opwarming van de aarde en meer aspecten, allemaal in een lang gedicht, een pagina per dier. De illustraties van Connie Snoek zijn passend in emotie: grappig – een goudvis met duikbril of een krokodil en dolfijn op een krukje theedrinkend, dan weer zielig bij de schildpad of mooi bij het zeepaardje en ineens zwemt er een boos kijkende rog aan je oog voorbij.

Door het herkenbare werk van Connie Snoek zag ik dit boekgedicht in een boekhandel liggen. De tekst is goed te begrijpen voor de leeftijd, soms spreektaal die precies past bij kinderen, ook als ze zelf dichten waardoor het aanspreekt. Neem het mee in de lessen aardrijkskunde, burgerschap, natuur.

‘Hier een berichtje van benee,
Doe mee en overtuig  er twee
en als we dat twintig keer doen,
zijn we met meer dan twintig miljoen!’

Het is nu of nooit of onder water later!

Rick Terwindt, Het is nu onder water later, illustrator Connie Snoek, Teunis, 2022, 32 blz., 9789082577334

Eén gedachte over “Rick Terwindt & Connie Snoek – Het is nu onder water later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *