‘Ooit vlieg ik daar, héél hoog.’
Dromen hebben is mooi, soms zelfs noodzakelijk om te overleven als een ander zich minachtend over jou uitlaat. Bijtje Bizzy uit dit verhaal ervaart dat ook. Hij wordt uitgelachen als hij hoog in de lucht met de vogels wil vliegen in plaats van iedere dag van bloem tot bloem laag bij de grond. Bizzy is klein en ziet er ook anders uit. Alle andere bijen hebben drie strepen, hij maar eentje.
Het kleurrijke in het oog springende omslag laat je het boek oppakken. In vogelvlucht vlieg en leef je mee met het bijtje. Bizzy wil meer. Iedere dag hetzelfde doen is maar saai. De wijde wereld in, andere dingen durven en doen: dat is wat hij wil! Hij is dan wel klein, maar laat wel zien dat hij veel kan. Op één dag haalt hij dubbel zoveel stuifmeel op als zijn bijenvrienden. Dapper geeft hij weerwoord aan de groep. Ze zeggen dat hij de eerste wolk niet eens haalt. Hij zal ze eens wat laten zien!
Vol zelfvertrouwen probeert hij hoger en hoger te vliegen, maar helaas is de wind te sterk voor hem. Het geplaag is niet van de lucht, maar opgeven? Dat nooit. Oefenen en doorzetten is zijn devies. Moedig slaat hij de vleugeltjes uit om een windvlaag te trotseren. Gelukkig een zachte landing op een mooie klaproos. Bijna ontmoedigd start hij nog één poging, nu met de wind mee. Plots vliegt hij tussen de vogels!
Een verhaal dat in lijnen vaker voorkomt in een prentenboek. De positieve benadering in tekst maakt dit echter anders naast de herkenbaarheid in situaties die kinderen kunnen meemaken. Het onderwerp diversiteit en/of leven met een beperking wordt aangestipt, maar lijkt geen groot issue. Precies zoals het in de mensenmaatschappij overal zou moeten zijn. Maar iets wat er niet lijkt te zijn kan wel degelijk een punt zijn voor de persoon zelf, met of zonder beperking.
Een verhaal uit de serie ‘Mijn kop is top’ over mentale gezondheid en vaak voorkomende situaties voor jonge kinderen. In deze staat zelfvertrouwen centraal met daarbij dapperheid en doorzettingsvermogen in goede te begrijpen woorden voor kinderen vanaf 5 jaar. De oorspronkelijk Engelse titel ‘Bee-lieve’ is mooi terwijl ‘Vliegen met de vogels’ direct duidt op het doel dat het bijtje wil bereiken.
De illustraties zijn vol bezige bijdrukte. Je ziet de bijtjes bedrijvig de honingraten vullen. De bijenkasten staan op een volgende spread onder een blauwe bijna wolkeloze hemel met rondom wolken zwevend stuifmeel van aanvliegende bijtjes. Het hoger-lager perspectief komt goed tot uitdrukking als Bizzy op de uiterste punt van een tak hoog in een boom zit. Eronder een druk bijenvolk op de bloemen en gras met vooraan duidelijke tekening en veraf de objecten in vervagende kleurstelling.
De emotie lees je vlot af van de bijensnoetjes of zelfs de vlieghouding. De bijtjes zijn aandoenlijk en grappig, precies passend bij de leeftijd waarvoor dit boek is bedoeld, maar vraag eens oudere kinderen dit verhaal te tekenen; dan wordt ontdekt hoe bijzonder het figuurtje is. De meest vertederende en mooie illustratie is als Bizzy uitgeput op een klaproos is geland. De kleuren knallen er vanaf, de traan, het doekje van de brilbij, het is geweldig. En dan moeten twee schitterende eindplaten nog worden bekeken.
Een prentenboek om te omarmen, mooie thema’s en prachtige illustraties. Wie goed kijkt ziet meer bijtjes die ‘anders’ zijn en zelfs een lezend bijtje! Een boek dat een aanrader is voor moedige bijtjes die durven en een medaille verdienen!
Adam Cicdio, Vliegen met de vogels, illustrator Myriam Berenschot, Clavis, 2022, 32 blz., 9789044845006