12 mei 2024

De grote boze heks – Hanna Kraan

Zolang een egel stekels heeft
heeft hij niets te vrezen.
zolang een egel stekels… Au!

Oeioeioei!

Wie kent de Boze Heks nu niet van vroeger? De losse verhalen van de boze heks heb ik als kind meer dan eens gelezen, leuk en grappig was het iedere keer weer. Met het uitkomen van De grote boze heks was het een uitgelezen kans om de verhalen opnieuw te lezen en kinderen van nu kennis te laten maken met deze boze, maar lieve heks.

De boze heks tovert heel graag, wil winnen, legt graag de stekels van egel in de knoop, zegt veel Oeioeioei!, maar dat wordt niet altijd allemaal gewaardeerd door medebosbewoners. Het is ook niet fijn om, met of zonder reden, als dier ineens een radijs, zwam of bosbes te zijn of alleen nog maar achteruit te kunnen lopen. Op de zandverstuiving, bospaden, thuis of in/bij de hut van de boze heks maken de vrienden Haas, Egel, Merel en Uil vanalles mee in hun leven. Vaak omdat de heks de boel in de war schopt met haar getover.

De heks komt niet altijd gelegen en zorgt voor behoorlijk wat reuring in het bos. Toch kunnen de andere dieren, met name Haas, Egel, Uil en Merel, ook niet zonder haar. Het leven zonder de heks is voor een paar dagen wel lekker rustig, maar wordt na een bepaalde tijd wel saai. De afwisseling houdt het leven voor hen spannend. Het geven van het spreekwoordelijke koekje van eigen deeg, keert regelmatig terug.
Dat vele getover wordt de Haas, Egel, Uil en Merel af en toe iets te veel. Om de rust terug te laten keren maken ze op een dag een plan om het toverboek van de heks te stelen. Zelf toveren blijkt alleen moeilijk te zijn met poeder, kleefknikkers, snoepjes en pilletjes als ingrediënten. Conclusie: alleen de boze heks kan toveren. Zij heeft er meer verstand van, de dieren hebben voornamelijk het talent om zich te verstoppen voor als de boze heks weer bezig is.

De boze heks is niet dom, maar Haas, Egel, Merel en Uil zijn haar regelmatig te slim af om onder andere knopen in stekels en betoveringen tot dennenappels, bosbessen, vliegen, zwammen te voorkomen. Soms wordt de boze heks bewust overladen met overdreven complimentjes om ideeën/plannen uit haar hoofd te praten of te dwarsbomen. Op veel tovenarijen zitten sommige dieren namelijk helemaal niet te wachten. Hoewel Haas met enige regelmaat geïrriteerd is door de boze heks, neemt hij het ook vaak voor haar op en is hij haar soms een stap voor. Dat komt ook weleens goed uit voor de eerlijke Egel die vanuit spontaniteit, onschuldigheid of niet durven soms iets onhandigs doet. Egel en heks zijn als water en vuur, maar dat levert grappige situaties op. Bijvoorbeeld als de aantrekkingskracht tot de bezemsteel te groot wordt en Egel een bezemsteler blijkt te zijn.

Een complimentje kan, net als iedereen, de boze heks zeker waarderen. Ze voelt zich gewenst in haar bos met de dieren om zich heen. Dat voelt soms anders als ze op bezoek gaat bij of bezoek krijgt van haar zus uit het Zuiden. Dat is gezellig voor een paar dagen, maar daarna wordt de rivaliteit te groot en is de boze heks graag weer alleen met medebosbewoners in haar eigen bos.

Deze mooie, vrolijke, humoristische bundel over de boze heks gaat niet alleen maar over toveren en elkaar (on)bewust dwarszitten. Hoewel dat, logisch, vaak terugkomt gaat het ook over het oplossingsvermogen van alle dieren, het samenwerken, organiseren, elkaar helpen en naar elkaar omkijken, leren van elkaar of jezelf (met vallen en opstaan) en gebruikmaken van ieders talenten. Zo werken de dieren samen om plannen van de boze heks tegen te gaan, of juist om feesten te organiseren voor íedereen in het bos of de boze heks te laten winnen van haar zus.
Naast de tijdloze, fijne en grappige inhoud, ziet het boek er ook aantrekkelijk uit: een stevige harde kaft, herkenbare en grappige illustraties van Annemarie van Haeringen en een fijne bladspiegel. De verhalen zelf zijn niet alleen maar grappig, maar ook menselijk herkenbaar voor jong en oud. Een boek dat in iedere boekenkast zou moeten staan! Want anders… Oeioeioei!

Niets dan lof voor deze heerlijke, dikke bundel van de boze heks. Het voelt onmogelijk om in het kort weer te geven wat deze verhalen zo goed, leuk en grappig maken. Een paar persoonlijke favorieten: ochtendhumeur, struikeltouwtje, de heksenbezem, bezoek, de boze heks is bang en een feest voor iedereen.

Een grote boze heks met uiteindelijk een klein hart, daar kan je alleen maar van houden (en om lachen) toch?
Lang leve de boze heks!

Hanna Kraan, De grote boze heks, Illustraties Annemarie van Haeringen, Lemniscaat, 2023, 309 blz., 9789047714040

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *