21 november 2024

Anke Kranendonk & Annette Fienieg – De trip van Kip

Eigenwijs parmantig stapt Kip door de straat. Met daadkrachtige stappen op haar dagelijkse doel af. Ze is net ontwaakt en heeft trek. De eerste stop is een handje graan van Sjaan. Ze hoeft hiervoor niet ver, van haar tak tot onderdoor de heg. De tuin ernaast brengt haar bij Opa Slof, die altijd vraagt hoe het met Kip gaat. De reactie is Iets met jeuk en stof maar heet opa echt Slof of is het door wat hij draagt? Van dat kakelen krijg je dorst dus naar Ilias bij de waterplas. Hij is ook een bekende want vraagt: ‘Ha Kip, hoe is je trip?’

Als Kip weer bij Sjaan komt aantrippelen vertelt Kip dat ze een ei heeft. Sjaan heeft haar eideropje en zoutvaatje al klaar staan. Ze spreken elkaar bij het hek, maar Sjaan krijgt niet het ei. Opa Slof en Ilias weten ook redenen te noemen waarom zij het ei denken te moeten krijgen, want ‘bij mij’. De pannen hebben ze alvast in de hand, maar van wie wordt of is het ei? Kip spreidt zorgzaam voor twintig nachtjes haar vleugels over het ei.

Het wachten duurt lang vindt het drietal, ze tellen de dagen tijdens hun bezigheden. De één spaarde, de ander schoffelde voor een prettig stofbad en Ilias wacht met appel en prik. Dag na dag, nacht na nacht in weer en wind. En dan, met andere blik en onder een stralende zon verschijnt Kip ten tonele. Met liefdevolle trots toont ze waarop zij zat te broeden. De dagelijkse trip van Kip is nu een gezamenlijke van Kuiken en Kip!

Met fiere tred word je begroet door Kip op dit geweldig leuke en mooie Gouden Boekje. Mooi in illustratie, mooi in boodschap en rijk in taal. Dit begint al met het sterke beeld van Kip op het omslag samen fris appelgroen als achtergrondkleur en de constrasterend rode titelletters.

De eerste bladzijden laat een tekening zien van Kip haar boom met ladder en een rijtje huizen met daarbij de tekst ‘Elke dag wipte Kip van haar tak en maakte een trip.
Bij de drie huizen zie je details die uitvergroot terugkomen wanneer ze in de tekst een rol spelen. Iedere tekening heeft een andere achtergrondkleur, passend bij het tijdstip van de dag of het type weer. Hoe mooi komen de zon en de maan telkens terug. Of het ochtend of avond is zou je ook kunnen opmerken bij Ilias (de lettercombinatie!).
Uit alles spreekt de aandacht voor de natuur, er is een vogel toegevoegd of een lisdodde bij de waterplas. Details zijn niet altijd één op één overgenomen, soms tegengesteld in bijv. links of rechts en voor en achter of kijk eens waar je leunen op of hangen aan ziet. Een woord als ‘weerspiegeling’ zou je zelfs door tekening als voorlezer kunnen introduceren.

In de rijmende tekst die mogelijk eenvoudig lijkt is juist veel te ontdekken en in verwerkt. Kip geeft veel woorden mee op haar ronde: ze wipt, ze kruipt, krijgt en heeft trek om vervolgens te scharrelen en te schuren, ze heeft jeuk en dat allemaal met bijpassende voorzetsels en voornaamwoorden. Daarna fladdert ze en heeft dorst, maar drinkt uit zíjn waterplas.
Daarna het ei: ‘ik heb een ei‘, is ‘voor mij‘ en intussen komt ‘bij mij’ voorbij maar op de feiten vooruitlopen met een pan en een dop is niet handig als iets niet zeker is en vooral: er is geen bezit, ‘Dit ei is voor zichzelf‘.

Ondertussen wordt er geteld en gespaard, komen kleuren bij de huizen met verschillende dakvormen langs. En wat is graan, hoe groeit het, wordt het verwerkt, wie eet het en wat maak je ermee?
De herhaling die je in illustratie ziet door de trip van Kip wordt ook in de tekst opgesomd als Kip weer verschijnt na de twintig nachtjes wachten. Hoe mooi is het dat natuur niet alleen door plant en dier maar ook door natuurlijk verschijnsel wordt getoond. De kip en het ei: ‘Ze legde haar vleugels over het ei‘. En het kuiken. Wat de natuur nodig heeft houdt hij zelf en de rest laat het los.

Met recht is ‘De trip van Kip’ een luxe Gouden Boekje. Een geweldige combinatie van makers, prachtige illustraties van Annette Fienieg, doordachte taal van Anke Kranendonk.
Een serieus én grappig verhaal om vaak voor te lezen. ‘De trip van Kip’ is ook een aanrader voor de beginnende lezer ; een heel prettig lettertype en onbekende woorden door de illustraties worden verduidelijkt. En met dit alles wordt ook de filosofische doordenker aangereikt: Van wie ben jij?

De trip van Kip, verrassend, mooi en leuk met een herkenbaar, leerzaam onderwerp dichtbij huis.
Vanaf ong. 4 jaar.

Anke Kranendonk, De trip van Kip, illustrator Annette Fienieg, Rubinstein, 2024, 32 blz., 9789047634706 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *