9 mei 2024

Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer – Agent en Boef dl. 5, Fop-post

De titel zegt het al: er wordt gefopt in deel vijf uit de serie voor beginnende lezers van Agent & Boef.

Het verhaal begint weer in de huiskamer. Agent is bezig, hond in de mand en Boef heeft een idee om weg te komen. De vrienden, want zo kun je ze wel noemen na zoveel avonturen in eerder ook prentenboeken, kunnen niet zonder elkaar.

Er ligt een brief op de mat. Er staat ‘voor agent’ op de envelop. Op de brief van de baas van agent staat geschreven dat boef weg mag. Agent vind dat eigenlijk wel jammer maar zwaait hem toch uit en roept hem nog na dat hij lief moet zijn. Maar dan valt een volgende envelop op de mat: gefopt! De brief was natuurlijk van boef zelf.

Een achtervolging wordt ingezet en overal waar hij komt blijkt uit situaties die niet normaal zijn dat boef er al is geweest. Hij was niet lief maar stout. Mensen zitten door expres verkeerd geschreven briefjes op pas geverfde banken en dansen op een rotonde tussen het verkeer, totale chaos ontstaat. Ook de juf is weer aanwezig, maar zonder klas. Waar zijn de kinderen? In korte hoofdstukken van ‘stout’ naar ‘raadsel’ en ‘in de krant’, want in die laatste worden de perikelen van boef ook al vermeld. En dan duikt boef zelf op, een spel wat lijkt op ‘boefje vangen’ is gaat van start, maar eerst moet er een brief aan boef worden geschreven. Het geduld van boef wordt op de proef gesteld. Het einde laat zich raden als je eerdere delen hebt gelezen, maar agent laat zich niet zomaar foppen door ‘boevengedrag’. Of toch wel? En is het: wie het laatst lacht lacht het best?

In een- of tweelettergrepige woorden wordt er een heel verhaal verteld voor de beginnende lezer die nog niet alle letters geleerd hoeft te hebben. Misschien valt het op dat er ‘postman’ i.p.v. ‘postbode’ staat, er zijn geen hoofdletters en zul je geen x of y en nauwelijks een lettercombinatie als de sch of au tegenkomen.

De fantastische illustraties zijn zoekplaten op zich. Er is enorm veel te zien en te ontdekken, het lijkt bijna een Van Haasteren-legpuzzel. Vooral de platen die uit twee pagina’s bestaan zitten vol grapjes en extra’s die mede of juist het verhaal vertellen als woordkeuze gezien het beginnersniveau nog niet mogelijk is, maar waarop ook begrippen en tegenstellingen kunnen worden gevonden. Hieruit blijkt ook weer de geweldige samenwerking tussen Veldkamp & De Boer. Wat een fantasie!

Ook dit avontuur is los te lezen, maar hoe leuk is het om ze allemaal te lezen? En vooral gedetailleerd kijkend te ontdekken en daarbij letten op gezichtsuitdrukkingen van mens en dier, afvalbakken, reclamezuilen, middenbermen, soorten auto’s, welke spellen op het plein enz. enz. Vergeet ook de schutbladen niet. Voorlezen kan ook en geeft vanzelfsprekend interactie. Agent en Boef staan garant voor lees- en kijkplezier!

Tjibbe Veldkamp, Agent en Boef dl. 5 Foppost, illustrator Kees de Boer, Lannoo, 2023, 48 blz., 9789401492003

Link naar deel 4: Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer – Agent en Boef dl. 4, Bravo voor Boefini

Eén gedachte over “Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer – Agent en Boef dl. 5, Fop-post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *