4 maart 2024

Carson Ellis – De kortste dag

Een sfeervol omslag trekt je in dit oblong prentenboek. Een winterlandschap; een laagstaande, verdwijnende zon. De dagen worden korter, zonnewende nadert.

De kortste dag kwam, en het jaar ging om…
Al duizenden jaren vieren we de terugkeer van het licht als na de kortste dag de dagen weer gaan lengen.
Met kaarsen en vredesvuren.
Feestelijke rituelen verbinden het oude met de belofte van wat gaat komen.

Onze planeet draait om de zon en dat geeft vaste patronen in licht en donker; zomer en winter; warmte en kou. Tijdens de zonnewende staat de zon óf op het hoogste punt boven de horizon: de langste dag, óf op het laagste punt: de kortste dag. Met de langste dag begint de zomer, met de kortste dag de winter.

Na de eerste tekstloze spreads ervaar je dat zowel de prachtige illustraties als de treffende teksten het verhaal vertellen. De eerste platen ogen als een prehistorisch landschap en leiden het verhaal in. Blad na blad neemt het verhaal je stap voor stap mee in de tijd. Landschappen veranderen door huizen en versiering totdat illustraties kleurrijker zijn ingevuld en een blik in het heden geven. Wat steeds hetzelfde blijft, is dat de mens in de donkerste tijd van het jaar elkaar opzoekt, dansend feestviert om een licht zodat het donker zal wijken. Wat eerst een vuur is in een sneeuwlandschap is later een haardvuur in een warm huis.

Het boek is geschreven voor theater: voor de feestelijke viering van midwinter met dans en muziek. De tekst verhaalt over eeuwenoude rituelen en geeft een aloude boodschap van vrede. De kerstsfeer is voelbaar. De verwachting van een nieuw jaar. Het mooie is dat vieren van het licht als symbool wereldwijd voorkomt. Dit zie je terug in de details.

De gebruikte kleuren in de illustraties zijn passend en geven de sfeer goed weer. Achterin wordt uitleg gegeven over de rituelen en tradities in de tijd rondom de kortste dag. Het boek wordt er één mooi geheel van. Tevens is hierin opgenomen het gedicht ‘The shortest day’ door Susan Cooper met daarnaast de versie in het Nederlands, alles vertaald door Imme Dros.

Een verhaal om ieder jaar voor te lezen. Een prachtig vormgegeven boek om als traditie samen in deze periode te bekijken en je te laten verwonderen door de kleuren van licht in de donkere periode rondom kerst. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe mooier het wordt. Het oranje van de zon komt je als de warmte van het vuur tegemoet. Een klassiek verhaal. *)

Carson Ellis, De kortste dag, vertaler Imme Dros, Leopold, 2019, 32 blz., 9789025877736

*) 2023: helaas niet meer nieuw te bestellen in de boekhandel, wel te leen in de bibliotheek en mogelijk 2e hands te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *